Välkommen

...du som har åldern inne! På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Biff med rödvinssås, kantareller och rökt sidfläsk

En god historia signerad Fredrik Eriksson och Gastronomi Sverige.

Ingredienser - 4 personer

Biff

  • 250 g biff med kappa
  • 2 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 st timjankvistar
  • Matolja, salt och peppar

Topping

  • 100 g rökt sidfläsk
  • 300 g kantareller
  • 1 st schalottenlök

Rödvinssås

  • 2 st bananschalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 5 dl rödvin
  • 6 dl kalvfond
  • 1 st timjankvist
  • 100 g champinjoner
  • 1/2 msk sherryvinäger
  • 1 msk smör
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 tsk vatten
  • Svartpeppar och salt

Till garnering

  • Vattenkrasse
  • Olivolja
  • Peppar
  • Flingsalt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på varmluft 150 grader.

2. Skär löken och svampen till såsen, bryn i smör tills de är karamelliserade.

3. Tillsätt timjan och rödvin. Reducera tills det återstår 1 dl.

4. Tillsätt kalvfond och reducera ner till hälften.

5. Blanda majsstärkelse och vatten, red av såsen och sila.

6. Smaka av med nymalen svartpeppar och sherryvinäger.

7. Salta biffen och stek i stekpannan.

8. Börja på ena sidan av pannan tills biffen fått en karamelliserad yta.

9. Vänd biffen till andra sidan av pannan.

10. Tillsätt smör, vitlök och timjan. Ös biffen med smör, avsluta med nymalen svartpeppar.

11. Baka biffen i ugnen. Ta ut biffen när den når 48 grader och låt den sedan vila.

12. Skär sidfläsket i kuber, skiva löken och kantarellerna i mindre bitar.

13. Stek först lök sedan sidfläsk och kantareller tills de får fin yta, smaka av med salt och peppar.

14. Tranchera biffen, häll över såsen och toppa med svampblandningen.


Passar till

Med Eriksberg får du alltid en god historia. Ett genuint hantverk bryggt på de finaste råvarorna för goda möten över bordet.