Välkommen

...du som har åldern inne! På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Biff Rydberg med senapskräm

Ibland är man riktigt sugen på en lyxig klassiker, då kan Biff Rydberg passa perfekt. Potatis, oxfilé och lök i samspel med senapskräm och äggula.

Ingredienser 4 portioner

  • 500 g oxfilé (eller rostas som är en väldigt mör bit på rostbiffen)
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar
  • Malen svartpeppar
  • 4 stora potatisar (ca 800 g)
  • 2 tsk rapsolja
  • 2 stora gula lökar (ca 200 g)

Senapskräm:

  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 2 tsk svensk senap

Till servering

  • 4 ägg
  • Finklippt persilja

Gör så här:

Skala potatisen och tärna till 2x2 cm bitar. Skölj potatisen i kallt vatten för att bli av med stärkelsen.

Häll av vattnet och bryn potatisen i en blandning av smör och olja. När du fått bra stekyta, sänker du värmen och steker potatisen långsamt färdig. Potatisen ska bli mjuk i mitten och krispig på ytan.

Under tiden potatisen steker kan du blanda senapskrämen. Vispa grädden till fast skum och rör ner senapen. Lägg upp krämen i 4 små serveringsskålar.

Knäck äggen försiktigt och skira äggulan från vitan och lägg upp i små serveringskålar.

I en tom stekpanna, bryn löken i smör. Sänk värmen och låt löken steka mjuk och gyllenbrun.

Sista matlagningsmomentet är köttet. Hetta upp en panna ordentligt och bryn köttbitarna i smör i omgångar i het panna. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och stek köttet någon minut. Det ska vara lätt rosa i mitten.

Lägg upp köttet på den ena halvan av tallriken och potatisen på den andra. Ställ äggulan i sin skål i mitten, skålen med senapskrämen intill, och strö över persiljan.

Tips:

Spara äggvitorna till maräng.