Välkommen

...du som har åldern inne! På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Den 150-åriga sagan om Tennstopet

“Där generationer möts och trivs, äter och dricker gott” – där står Eriksberg stolt på bordet.

Där Odengatan och Dalagatan möts i Stockholm har många möten ägt rum genom åren. Här står Tennstopets dörrar alltid öppna för den som vill njuta av riktigt god husmanskost och en god historia.

Cornelis Vreeswijk, Carl Larsson och Beppe Wolgers är bara några av de gäster som samlats kring bordet här – eller i Cornelis fall, ställt upp som Lucia. Även Eriksberg och Tennstopet har funnit en fin vänskap i kärleken till de tidlösa smakerna av smörstekt och stuvat.

Tennstopets historia börjar 1867 – som en biljardssalong. Denna inrättning som 1891 kom att kallas Tennstopet låg då i Klarakvarteren mittemot Konstakademien och utgjorde ett populärt tillhåll för konstnärer och studenter. Under det påföljande seklet tvingas Tennstopet flytta två gånger när staden skulle byggas om. Första gången 1895 var det för att ge plats åt ett modernt bankpalats. Andra gången, nu på Vattugatan, gjorde Norrmalmsregleringen 1965 att man återigen fick riva upp. Men trots många tvivlande röster som spådde restaurangens stängning så står Tennstopet idag kvar med många kära traditioner. Under 2020 har man passat på att genomföra en ytterst varsam renovering, så att restaurangen är redo för de kommande 150 åren.

En viktig tradition på Tennstopet är Matkalendern och att använda sig av säsongsråvaror.
Från Vårkråka, sparrispremiären och kräftsäsongen till Gåsamiddag och lutfisk. Här har det serverats surströmming i över ett sekel och när Surströmmingsdagen infaller den 20 augusti så serveras Eriksberg Original, utsett till “Bästa surströmmingsölet” av Surströmmingsakademien. På Tennstopet missas heller aldrig en jaktsäsong och vi kan varmt rekommendera deras rådjurstartar till vår Hovmästarlager när hösten smyger på.

Resten av året finns alltid råraka och råbiff på menyn. För att inte glömma en krämig Toast Skagen, köttbullar med gräddsås, en klassisk Biff Rydberg och ett avslut i crème brûlée och ostkaka.


Läs mer och boka ditt bord på Tennstopet här.