Välkommen

...du som har åldern inne! På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Hummus på gula ärtor

Hummus görs traditionellt på kikärtor, i vår variant har vi istället använt gula ärtor. Toppa hummusen med lite kallpressad rapsolja och servera med grönsaker i säsong och hårt tunnbröd.

Ingredienser 6-7 dl

  • 500 g kokta gula ärtor (kokta i lätt saltat vatten)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Citronsaft från ½ pressad citron
  • ½ tsk mald spiskummin
  • 1-4 dl kokspad från gula ärtorna alt vatten
  • 190 g tahini
  • Kallpressad rapsolja

Gör så här:

Lägg ärtor, vitlök, citronsaft, spiskummin i mixer.

Tillsätt lite kokspad/vatten

Mixa på hög hastighet tills ärtorna börjar förlora sin form. Tillsätt mer kokspad/vatten. Mängden kokspad/vatten som behövs beror på hur mycket vätska det finns från början i ärtorna.

Börja med 2 dl och se hur konsistensen blir.

Mixa sen minst 2 minuter med eventuellt resterande kokspad/vatten tills blandningen är slät och fast, utan att vara kompakt. Blir det tungt för maskinen kan du tillsätta ytterligare kokspad/vatten så att motorn inte går varm och värmer hummusen.

När du är nöjd med texturen tillsätter du tahini, den gör hummusen fastare. Mixa på låg hastighet 1 minut. Smaka av hummusen.

Är du nöjd med smaken? Det går alltid att justera med mer citronsaft, salt eller vatten.

Servera med sommarens primörer och norrländskt tunnbröd.