Hummus görs traditionellt på kikärtor, i vår variant har vi istället använt gula ärtor. Toppa hummusen med lite kallpressad rapsolja och servera med grönsaker i säsong och hårt tunnbröd.
Lägg ärtor, vitlök, citronsaft, spiskummin i mixer.
Tillsätt lite kokspad/vatten.
Mixa på hög hastighet tills ärtorna börjar förlora sin form. Tillsätt mer kokspad/vatten. Mängden kokspad/vatten som behövs beror på hur mycket vätska det finns från början i ärtorna.
Börja med 2 dl och se hur konsistensen blir.
Mixa sen minst 2 minuter med eventuellt resterande kokspad/vatten tills blandningen är slät och fast, utan att vara kompakt. Blir det tungt för maskinen kan du tillsätta ytterligare kokspad/vatten så att motorn inte går varm och värmer hummusen.
När du är nöjd med texturen tillsätter du tahini, den gör hummusen fastare. Mixa på låg hastighet 1 minut. Smaka av hummusen.
Är du nöjd med smaken? Det går alltid att justera med mer citronsaft, salt eller vatten.
Servera med sommarens primörer och norrländskt tunnbröd.