The time is aa 11:36:28
Hummus på gula ärtor

Hummus på gula ärtor

Hummus görs traditionellt på kikärtor, i vår variant har vi istället använt gula ärtor. Toppa hummusen med lite kallpressad rapsolja och servera med grönsaker i säsong och hårt tunnbröd.

Så här gör du hummus på gula ärtor

Ingredienser:
  • 500 g kokta gula ärtor (koka enligt instruktioner på paketet)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Citronsaft från ½ pressad citron
  • ½ tsk mald spiskummin
  • 1-4 dl kokspad från gula ärtorna alt vatten
  • 190 g tahini
  • Kallpressad rapsolja
Så här gör du:
  1. Lägg ärtor, vitlök, citronsaft, spiskummin i mixer.

  2. Tillsätt lite kokspad/vatten.

  3. Mixa på hög hastighet tills ärtorna börjar förlora sin form. Tillsätt mer kokspad/vatten. Mängden kokspad/vatten som behövs beror på hur mycket vätska det finns från början i ärtorna.

  4. Börja med 2 dl och se hur konsistensen blir.

  5. Mixa sen minst 2 minuter med eventuellt resterande kokspad/vatten tills blandningen är slät och fast, utan att vara kompakt. Blir det tungt för maskinen kan du tillsätta ytterligare kokspad/vatten så att motorn inte går varm och värmer hummusen.

  6. När du är nöjd med texturen tillsätter du tahini, den gör hummusen fastare. Mixa på låg hastighet 1 minut. Smaka av hummusen.

  7. Är du nöjd med smaken? Det går alltid att justera med mer citronsaft, salt eller vatten.

  8. Servera med sommarens primörer och norrländskt tunnbröd.