Välkommen

...du som har åldern inne! På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Kronärtskocka med späda morötter och spritärtor

En god historia signerad Henrik Norström och Gastronomi Sverige.

Ingredienser - 4 personer

  • 4 st kronärtskockor
  • 4 st morötter
  • 2 dl spritärtor, uttagna ur skidan
  • 4 dl vitt vin
  • 2 st hackade vitlöksklyftor
  • 1l vatten/grönsaksbuljong
  • 50-100 g smör
  • Timjan, citronjuice och salt

Gör så här:

1. Fräs lök och vitlök i en kastrull utan att de tar färg.

2. Slå på vin och låt det koka upp.

3. Häll på buljong, smaka av med salt och citronjuice.

4. Lägg i några kvistar timjan, koka upp och ställ åt sidan.

5. Bryt av stjälken på skockan för att få med alla ”trådar”. Skär försiktigt av bladen inkl. bladen runt botten.

6. Lägg skockorna i lagen och koka försiktigt under bakpapper i ca 15 min tills de är mjuka. Känn efter med potatissticka. Låt sedan bottnarna svalna i lagen.

7. Skala morötterna, koka dem klara i saltat vatten med lite kärna kvar. Kyl av i isvatten.

8. När skockorna kallnat, rensa bort bladrester och ”skägget” från bottnarna, men skala inte av dem.

Vid servering

Skär bottnarna i 4 delar (kvartar) vardera.
Dela morötterna i mindre bitar. Koka ärtorna
ca 1 min i saltat vatten. Tag ca 4 dl av vätskan från skockorna, koka upp, mixa i rumstempererat smör och smaka av med salt och peppar. Sjud upp grönsakerna i vätskan och fördela i skålar.


Passar till

Med Eriksberg får du alltid en god historia. Ett genuint hantverk bryggt på de finaste råvarorna för goda möten över bordet.