En god historia signerad Henrik Norström och Gastronomi Sverige.
Fräs lök och vitlök i en kastrull utan att de tar färg.
Slå på vin och låt det koka upp.
Häll på buljong, smaka av med salt och citronjuice.
Lägg i några kvistar timjan, koka upp och ställ åt sidan.
Bryt av stjälken på skockan för att få med alla ”trådar”. Skär försiktigt av bladen inkl. bladen runt botten.
Lägg skockorna i lagen och koka försiktigt under bakpapper i ca 15 min tills de är mjuka. Känn efter med potatissticka. Låt sedan bottnarna svalna i lagen.
Skala morötterna, koka dem klara i saltat vatten med lite kärna kvar. Kyl av i isvatten.
När skockorna kallnat, rensa bort bladrester och ”skägget” från bottnarna, men skala inte av dem.
Vid servering: Skär bottnarna i 4 delar (kvartar) vardera. Dela morötterna i mindre bitar. Koka ärtorna ca 1 min i saltat vatten. Tag ca 4 dl av vätskan från skockorna, koka upp, mixa i rumstempererat smör och smaka av med salt och peppar. Sjud upp grönsakerna i vätskan och fördela i skålar.