Recept
Strömming med brynt smör och kapris

Cook-a-long med Sebastian Gibrand
Ingredienser - 4 portioner
Strömming
- 4 st Strömmingsflundror
- 2 st Ägg
- 2 dl Mjöl
- 4 dl Ströbröd
- Salt
- Smör till stekning
- Olja till stekning
Nypotatis
- 400g Färskpotatis
- Salt
Brynt smör med kapris och lök
- 200 g Smör
- 1 st Burk kapris, fint skuren
- 1 st Fint skuren schalottenlök
- 0,5 dl Fint skuren persilja
- 1 st Knippe gräslök, fint skuren
- 1 st Citron
- Salt
Till servering:
- 1 dl Avhängd gräddfil, på spritspåse
- 1 st Rödlök, tunt skuren på mandolin
- 4 st Gräslöksblommor
- Salt
- Svartpeppar
Strömming - Gör så här:
1. Klipp fenan på strömmingen och salta den lätt.
2. Vispa ihop ägg i en skål.
3. Börja med att vända strömmingen i mjölet, sedan i ägg och sist ströbröd.
4. Värm upp olja i en stekpanna och lägg i strömmingen.
5. Stek strömmingen gyllene och vänd sedan och tillsätt smöret.
6. Ös med smör tills helt gyllene och krispig.
Nypotatis - Gör så här:
1. Koka potatisen försiktigt i saltat vatten.
2. Slå av vattnet och låt potatisen svalna något.
3. Skiva potatisen i skivor.
Brynt smör med kapris och lök - Gör så här:
1. Bryn smöret i en kastrull till en nötig doft, låt svalna.
2. Vänd i kapris och schalottenlöken med örter.
3. Smaka av med citronjuice och salt.
Metod:
1. Arrangera den skivade potatisen i botten utav tallriken.
2. Placera strömmingen på potatisen.
3. Spritsa gräddfilen ovanpå strömmingen och toppa med rödlök och blommor.
4. Slå på bryntsmör blandningen precis innan servering.
5. Toppa med några salt flingor och svartpeppar
Passar till
Med Eriksberg får du alltid en god historia. Ett genuint hantverk bryggt på de finaste råvarorna för goda möten över bordet.