Recept
Ölbröd i Cook-a-long med Fotografiska

En God Historia med doft av timjan och oregano.
Ingredienser för 4 personer
Ölbröd
- 520 g vetemjöl
- 220 g rågmjöl
- 22 g salt
- 220 g surdeg
- 500 g mörkt öl
- 50 g honung
Grillat smör
- 150 + 150g smör
- Oregano
- Timjan
- 1 st citron
- Mejram
Bakade rödbetor
- 4 st Rödbetor
Gör så här: Ölbröd
Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt surdeg, vätska och honung och blanda ihop till en grov deg. Låt sedan degen vila, i cirka en timme. Knåda sedan degen till en smidig deg. Låt degen vila 1 timme i taget och vänd den 3 gånger till. Forma brödet och låt vila ii en mjölad jäskorg eller i en bunke klädd med en mjölad handduk i kylen över natten. Sätt ugnen på 250 grader och spraya in lite vatten i ugnen. Sätt in brödet och sänk sedan värmen till cirka 220 grader och grädda i 40 minuter. Brödet ska då vara 95 grader i innertemperatur.
Gör så här: Grillat smör
Lägg 150g smör i en kastrull med lock. Lägg i glödande kol och lägg på locket. Låt vila i ca 20 minuter. Sila av kolresterna från smöret och låt stelna. Blanda det rökta smöret med 150 g orökt smör. Blanda smöret med hackade örter och citronskalet. Smaka av med salt och svartpeppar.
Gör så här: Bakade rödbetor
Skrubba betorna fria från jord och smuts. Baka betorna i 170grader tills de blivit mjuka.
Till montering
4 st mozzarella- gärna ängsholmens Ramslökskapris (går även med vanlig kapris men ramslök är godare). Vattenkrasse och buskkrasse.
Montering
Skär en fin skiva av brödet och bred på ordentligt med smör. Dela ner betorna och mozzarellan och fördela på smörgåsen. Dekorera med vattenkrasse och buskkrasse.
Tips att dricka till
Eriksbergs Hovmästarlager
Passar till
Med Eriksberg får du alltid en god historia. Ett genuint hantverk bryggt på de finaste råvarorna för goda möten över bordet.