Välkommen

...du som har åldern inne! På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Pizza med marinerade sommarprimörer

För en god pizza är degen det absolut viktigaste. Detta receptet kräver lite planering, men det är inte speciellt jobbigt och resultatet blir helt fantastiskt.

Ingredienser 4-5 pizzor

  • 625 g vetemjöl med hög glutenhalt (exempelvis ölandsvete)
  • 450 g (4½ dl) vatten
  • 45 g (½ dl) kallpressad rapsolja
  • 12 g (2 tsk) salt
  • 2 g färsk jäst
  • 1 burk hela tomater
  • 4 bollar mozzarella
  • 200 g smakrik ost (exempelvis vällagrad grevé eller Västebottensost)
  • Primörgrönsaker i säsong
  • Vinäger
  • Kallpressad rapsolja
  • Salt
  • Svarteppar

Gör så här:

Lös jästen helt i vattnet Tillsätt resten av ingredienserna och blanda noggrant tills det är klumpfritt med till exempel en slev.

Täck över degen låt den stå framme och fermentera över natten (8-12 timmar).

Ställ in degen i kylen upp till 60 timmar. Ju längre den står och kalljäser desto mer smak utvecklas.

Stjälp upp degen på ett välmjölat bord. Dela degen i 4-5 delar beroende på hur stora pizzor som ni vill göra och vik bollar, så gott det går med denna relativt kladdiga deg, mycket mjöl på händerna är ett bra tips.

Använd rikligt med mjöl när pizzan ska bakas ut.

Såsen gör du genom att ta en burk tomater av bra kvalitet, "klipp sönder" tomaterna med händerna eller med en ballongvisp. Att mixa en tomatsås är inte att rekommendera då mixningen gör att kärnorna går sönder och såsen blir beskare i tonen.

Toppa pizzan med mozzarella och en mer smakstark ost som en lagrad grevé eller Västerbottensost.

Grädda av pizzan i ugnen på max med grillelementet på tills den är vackert gräddad, eller med fördel i en dedikerad pizzaugn eller på ett bakstål.

Under tiden ugnen värms upp skär du ner primörgrönsaker i säsong, i mindre bitar. Smaksätt grönsaker med en god vinäger, kallpressad rapsolja, salt och peppar. Toppa pizzan med primörsalladen, efter ugnen.