Recept
Smörstekt hummer med morot

Smörstekt hummer
- Klor och stjärtar från 2 humrar (använd färdigkokt eller kok själv)
- 2 msk Smör
- Salt
- 4st Grillspett
Morötter
- 4 st Morötter, små
- 2 st Morötter, stora
- 2 msk Olivolja
- 1 msk Ingefära, riven
- 1 msk Citronjuice
- Salt
- Olja, till att rosta morot
Smörad morotssås
- 5 dl Morotsjuice (färdig eller från rå centrifug
- 0,5 dl Ingefärsjuice
- 1 msk Vatten
- 1 msk Maizena
- 2 msk Citronjuice
- 1 krm Cayennepeppar
- 200g Smör
Till servering
- 1 st Körvel, plockade blad
Gör så här:
- Trä i grillspetten genom hummerstjärtarna och lägg på ett fat tills vidare.
- Starta ugnen på varmluft 200 grader. Rosta dom små morötterna i ugnen tills mjuka och gyllene.
- Hyvla dom stora morötterna med en mandolin och skär sedan till fina strimlor.
- Vispa ihop olivolja med ingefära och citronjuicen. Dressa upp den strimlade moroten och smaka av med salt.
- För att göra såsen, börja med att koka upp morot- och ingefärsjuicen.
- Reducera ner juicen till en tredjedel återstår.
- Blanda maizena med vatten och tillsätt i kastrullen
- Låt koka ett par minuter maizenan får koka ut ordentligt och smaken av maizena försvinner.
- Mixa i smör med en stavmixer.
- Smaka av med cayennepeppar, salt och citronjuice
- Värm upp en stekpanna och låt smöret bryna.
- Tillsätt hummerstjärtarna och hummerklorna.
- Stek till fin färg, lyft upp och dela hummerstjärtarna på längden.
- Arrangera hummern, morötterna och såsen på tallrik.
- Toppa med körvel.
Passar till
Med Eriksberg får du alltid en god historia. Ett genuint hantverk bryggt på de finaste råvarorna för goda möten över bordet.