Välkommen

...du som har åldern inne! På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Råstekt hummer med morot

Råstekt hummer

  • 2 st Levande humrar
  • 2 msk Smör
  • Salt
  • 4st Grillspett

Morötter

  • 4 st Morötter, små
  • 2 st Morötter, stora
  • 2 msk Olivolja
  • 1 msk Ingefära, riven
  • 1 msk Citronjuice
  • Salt
  • Olja, till att rosta morot

Smörad morotssås

  • 5 dl Morotsjuice (färdig eller från rå centrifug
  • 0,5 dl Ingefärsjuice
  • 1 msk Vatten
  • 1 msk Maizena
  • 2 msk Citronjuice
  • 1 krm Cayennepeppar
  • 200g Smör

Till servering

  • 1 st Körvel, plockade blad

Gör så här:

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  2. Trä grillspetten genom hummerstjärtarna så att dom håller sig raka.
  3. Doppa ned hummerstjärtarna och klorna i det kokande vattnet.
  4. Lyft hummerstjärtarna efter 1 minut och klorna efter 3 minuter, kyl i isvatten.
  5. Dra ut grillspetten ur hummern och skala dem.
  6. Trä i grillspetten genom hummerstjärtarna igen och lägg på ett fat tills vidare.
  7. Starta ugnen på varmluft 200 grader. Rosta dom små morötterna i ugnen tills mjuka och gyllene.
  8. Hyvla dom stora morötterna med en mandolin och skär sedan till fina strimlor.
  9. Vispa ihop olivolja med ingefära och citronjuicen. Dressa upp den strimlade moroten och smaka av med salt.
  10. För att göra såsen, börja med att koka upp morot- och ingefärsjuicen.
  11. Reducera ner juicen till en tredjedel återstår.
  12. Blanda maizena med vatten och tillsätt i kastrullen
  13. Låt koka ett par minuter maizenan får koka ut ordentligt och smaken av maizena försvinner.
  14. Mixa i smör med en stavmixer.
  15. Smaka av med cayennepeppar, salt och citronjuice
  16. Värm upp en stekpanna och låt smöret bryna.
  17. Tillsätt hummerstjärtarna och hummerklorna.
  18. Stek till fin färg, lyft upp och dela hummerstjärtarna på längden.
  19. Arrangera hummern, morötterna och såsen på tallrik.
  20. Toppa med körvel.