Välkommen

...du som har åldern inne! På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Rödingfilé med vit sparris, brynt smörhollandaise och forellrom

En riktig helgmiddag, med sälta och krämighet i en balans av finess.

Rödingfilé

  • 4 rödingfiléer med skinn a ca 160 g
  • 50 g forellrom
  • 1 msk finstrimlad gräslök
  • olja och salt

Vit sparris

  • 500 g vit sparris
  • 1 l vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk pressad citronjuice

Brynt smörhollandaise

  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk pressad citronjuice
  • 1 msk vatten

Till servering

  • kokt potatis och citronklyftor

Gör så här:

Skär bort nedersta den nedersta biten av sparrisarna och skala de noggrant. Koka upp vatten, salt, socker och citronjuice i en vid kastrull och lägg sedan ner sparrisarna. Koka sparrisen ca 3-4 minuter tills den är genommjuk med ett lätt tuggmotstånd.

Lägg smöret i en kastrull och koka upp. Låt det koka tills smöret börjar bli lätt brynt och doftar nötigt. Dra då bort det från plattan och låt smöret svalna en stund. Smöret ska vara ca 60°C när det senare ska vispas ner i äggulorna.

Vispa äggulorna och citronjuicen på låg temperatur (eller i ett vattenbad) tills det blivit en tjock kräm. Dra då bort det från plattan. Häll sakta ner smöret under ständig vispning. Smaka av med salt.

Dela rödingfiléerna i 2 bitar vardera och salta dom. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Häll olja i pannan och lägg ner rödingen med skinnsidan nedåt. Stek rödingen ca 3 minuter och vänd den därefter och stek vidare i ca 1 minut.

Lägg upp rödingen och sparrisen på 4 tallrikar. Toppa med lite hollandaisesås, forellrom och gräslök. Servera med kokt potatis och citronklyftor.