The time is aa 14:54:09

Risotto med rostade tomater och sparris

En krämig vegetarisk risotto ger tid för långa samtal vid köksbänken och en riktigt god historia kring bordet.

Så här gör du risotto med rostade tomater och sparris

Ingredienser:
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl arborio- eller carnaroliris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 6 dl buljong (kyckling, fisk el vegetarisk går bra)
  • 50 g parmesanost
  • Olivolja, smör och salt
  • 200 g cocktailtomater
  • 500 g sparris
  • Olivolja och salt
Så här gör du:
  1. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 2 ½ dl av buljongen. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Riv parmesanosten. Tillsätt en klick smör och parmesanost efter c:a 20-25 minuter när riskornen tillagade men fortfarande har ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt.

  2. Dela cocktailtomaterna och lägg de med snittytan uppåt i en ugnsfast form. Ansa sparrisen och lägg den i den ugnsfasta formen. Ringla olivolja över grönsakerna och salta de. Ugnsbaka på 250 C i ca 15 minuter.

  3. Servera den krämiga risotton med de ugnsbakade grönsakerna och toppa gärna med lite riven parmesanost och örter.