En krämig vegetarisk risotto ger tid för långa samtal vid köksbänken och en riktigt god historia kring bordet.
Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 2 ½ dl av buljongen. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Riv parmesanosten. Tillsätt en klick smör och parmesanost efter c:a 20-25 minuter när riskornen tillagade men fortfarande har ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt.
Dela cocktailtomaterna och lägg de med snittytan uppåt i en ugnsfast form. Ansa sparrisen och lägg den i den ugnsfasta formen. Ringla olivolja över grönsakerna och salta de. Ugnsbaka på 250 C i ca 15 minuter.
Servera den krämiga risotton med de ugnsbakade grönsakerna och toppa gärna med lite riven parmesanost och örter.