Välkommen

...du som har åldern inne! På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Spishalstrad gös, karljohansvamp, dragonmajonnäs och bondbönor

En god historia signerad Henrik Norström och Gastronomi Sverige.

Ingredienser - 4 personer

  • 400 g gösfilé
  • 4 st karljohansvampar
  • 40 st bondbönor
  • 50 g dragon
  • 1 st blad svartkål
  • 1 st äggula
  • 4 dl neutral rapsolja
  • 1 tsk fransk senap
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • Smör

Gör så här:

1. Plocka några fina dragonblad till garnering. Lägg i isvatten, lyft upp på torrt papper och ställ fuktigt och kallt.

2. Värm oljan till 60 grader. Lägg i kannmixer med resten av dragonen och ett förvällt blad svartkål.

3. Mixa oljan ca 3 min. Häll sedan dragonoljan i ett kaffefilter och låt den sakta rinna igenom.

4. Majonnäsen. Lägg äggula, senap och vinäger i kannmixer, tillsätt dragonoljan i jämn stråle under mixning (spar 2–3 msk olja till tallrik). Om majonnäsen blir för tjock, späd med lite vatten. Smaka av med salt och peppar

och lägg majonnäsen i en spritspåse.

5. Förväll bondbönorna i 1 min, lägg i isvatten. Tag av skalen.

6. Skär svampen i 12 jämnstora bitar och gösfilen i 8 jämnstora bitar.

Vid servering:

Salta och krydda gösbitarna. Spishalstra gösen hastigt med lite olja stryket på ytan, på häll eller i en jättevarm stekpanna. Stek fisken klar i 120 grader varm ugn till en kärntemperatur på 50 grader. Stek svampen i ”krusat” smör, lägg i svampen när smöret tystnar. Stek svampen gyllengul och krydda. Värm bondbönorna i ånga eller sjud hastigt i vatten, smaka av med salt och peppar. Servera fisken med nystekt svamp, bönor, dragonmajonnäs, dragon och dragonolja.


Passar till

Med Eriksberg får du alltid en god historia. Ett genuint hantverk bryggt på de finaste råvarorna för goda möten över bordet.