Recept
Svampkebab med vitlökssås

Fotografiskas kryddiga vardagsrecept med smak av skogen.
Pitabröd
- 12g jäst
- 2 ½ dl vatten
- 6g socker
- 6g salt
- 340g vete special
Kålsallad
- ¼ rödkål
- ¼ spetskål eller vitkål
- 1 dl vinäger
- 1dl socker
- 1 dl vatten
- 1 krm salt
- Mynta
Svamp kebab
- 800g ostronskivling
- Rapsolja till stekning
- Smör till stekning
- God kryddblandning (tex ras el hanout eller liknande)
Wastechimmichurri
- Myntastjälkar
- Korianderstjälkar och andra stjälkar
- I kn oregano
- ½ Röd chili
- 1 vitlöksklyfta
- Ca 2 dl neutral rapsolja
- Juice av ca ½ citron
- Salt
Vitlökssås
- 2 dl creme fraiche
- 1 st vitlöksklyfta
- salt
Till servering
- Sriracha (gör gärna en egen att ha i kylen, al.t köp en färdig av bra kvalité)
- Koriander till garnering (spara stjälkarna till chimichurri.Montering
Gör så här:
Pitabröd
Blanda alla ingredienser och knåda ihop till en deg. Låt vila i ca 40 minuter, tills degen jäst till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen i 100g bitar och knåda lätt. Tryck ut bröden till rundlar, ca 15 cm i diameter. Baka av i ca 5 minuter, tills brödet puffat upp ordentligt oss fått lite färg.
Kålsallad
Hyvla rödkålen och vitkålen tunt i separata skålar. Koka upp vinäger, socker, vatten och salt i en kastrull och slå över rödkålen. Låt svalna. Plocka myntablad (spara stjälkarna till chimichurri.). Häll av vätskan från rödkålen och blanda ihop en sallad på rödkål, vitkål och mynta.
Svamp Kebab
“Riv” ostronskivlingen med händerna i långa remsor. Stek svampen på hög värme först i olja och avsluta med smör. Krydda upp svampen med en god kryddblandning, tex ras el hanout eller liknande.
Wastechimmichurri
Hacka ner alla ingredienser grovt och mixa ihop till en grov paste. Smaka av med citronjuice och salt.
Vitlökssås
Riv vitlöken på ett zestjärn eller på ett fint rivjärn. Blanda med creme fraiche och smaka av med salt.
Till servering
Dela pitabrödet i två delar, om du inte har något ställ så kan du lätt tillverka ett av en äggkartong. Bottna pitabröden med vitlökssås och sriracha. Se till att svampen är ordentligt varm och lägg ett bra lager i bröden. Lägg i en sträng chimichurri och därefter kålsalladen. Ringla lite mer vitlökssås ovanpå och garnera med koriander.
Passar till
Med Eriksberg får du alltid en god historia. Ett genuint hantverk bryggt på de finaste råvarorna för goda möten över bordet.