The time is aa 09:08:17

Svampkebab med vitlökssås

Fotografiskas kryddiga vardagsrecept med smak av skogen.

Så här gör du svampkebab

Ingredienser:
  • 12 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 6 g socker
  • 6 g salt
  • 340 g vetemjöl special
  • ¼ st rödkål
  • ¼ st spetskål eller vitkål
  • 1 dl vinäger
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt
  • mynta
  • 800 g ostronskivling
  • Rapsolja till stekning
  • Smör till stekning
  • God kryddblandning (tex ras el hanout eller liknande)
  • Myntastjälkar
  • Korianderstjälkar och andra stjälkar
  • I kn oregano
  • 0,5 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • ca 2 dl neutral rapsolja
  • 0,5 st citron, saften från
  • salt
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt
  • sriracha (gör gärna en egen att ha i kylen, al.t köp en färdig av bra kvalité)
  • koriander till garnering (spara stjälkarna till chimichurri
Så här gör du:
  1. Pitabröd Blanda alla ingredienser och knåda ihop till en deg. Låt vila i ca 40 minuter, tills degen jäst till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 100g bitar och knåda lätt. Tryck ut bröden till rundlar, ca 15 cm i diameter. Baka av i ca 5 minuter, tills brödet puffat upp ordentligt oss fått lite färg.

  2. Kålsallad Hyvla rödkålen och vitkålen tunt i separata skålar. Koka upp vinäger, socker, vatten och salt i en kastrull och slå över rödkålen. Låt svalna. Plocka myntablad (spara stjälkarna till chimichurri.). Häll av vätskan från rödkålen och blanda ihop en sallad på rödkål, vitkål och mynta.

  3. Svamp Kebab “Riv” ostronskivlingen med händerna i långa remsor. Stek svampen på hög värme först i olja och avsluta med smör. Krydda upp svampen med en god kryddblandning, tex ras el hanout eller liknande.

  4. Wastechimmichurri Hacka ner alla ingredienser grovt och mixa ihop till en grov paste. Smaka av med citronjuice och salt.

  5. Vitlökssås Riv vitlöken på ett zestjärn eller på ett fint rivjärn. Blanda med creme fraiche och smaka av med salt.

  6. Till servering Dela pitabrödet i två delar, om du inte har något ställ så kan du lätt tillverka ett av en äggkartong. Bottna pitabröden med vitlökssås och sriracha. Se till att svampen är ordentligt varm och lägg ett bra lager i bröden. Lägg i en sträng chimichurri och därefter kålsalladen. Ringla lite mer vitlökssås ovanpå och garnera med koriander.