Välkommen

...du som har åldern inne! På den här sajten förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Wallenbergare med ärtor och brynt smör samt mandelpotatispuré och rårörda lingon

Så njuter du av en av våra främsta husmansklassiker om du inte har möjlighet att slå dig ned på Tennstopet.

Wallenbergare

  • 350 g mager kalvfärs
  • 1 tsk salt
  • 4 äggulor
  • 2 ¾ dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • smör till stekning

Mandelpotatispuré

  • 600 g mandelpotatis
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • salt

Brynt smör och ärtor

  • 125 g smör
  • 150 g gröna ärtor

Till servering

  • rårörda lingon

Gör så här:

Värm ugnen till 150 °C. Lägg kalvfärs, salt och äggulor i en matberedare och mixa slätt. Tillsätt sedan grädden, medan mixern går, och mixa kort ihop till en slät färs. Forma wallenbergarna till fyra snygga färsbiffar. Vänd dem i ströbrödet.

Värm en stekpanna till medelhög temperatur och bryn wallenbergarna i smör i ca 2 minuter på varje sida till fin färg. Ugnsbaka dem sedan i ca 15 minuter tills innertemperaturen är 65 °C. Låt de vila ett par minuter före servering.

Skala potatisen, koka den mjuk i osaltat vatten och häll sedan av vattnet direkt när den är klar. Koka upp smör och mjölk i en kastrull. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt. Tillsätt smör-mjölken och vispa snabbt ihop till en slät puré. Smaka av med salt.

Lägg smöret i en kastrull och låt det koka upp. Koka tills smöret börjar bli lätt brynt och dofta nötigt. Lägg då ner ärtorna och koka vidare i 1 minut.

Lägg upp wallenbergarna och potatispurén på 4 tallrikar. Fördela smöret och ärtorna över wallenbergarna och servera med lingonen.

(Ett tips när man formar wallenbergarna är att ha lite lätt blöta händer så att färsen inte klibbar fast i händerna.)