The time is aa 14:05:19

Bortom landet lagom

Du har inte en chans just nu, sa handläggaren. Då sa jag att de kunde behålla sina jävla bidrag. För mina sista hundralappar köpte jag en spade och lite frön. Och började gräva där jag stod.

Det första fröet såddes hemma i Thailand. Jag var bara en liten flicka när mamma pantsatte mig för att betala sina spelskulder. Men ibland fick jag jobba på plantagen och lärde mig leva av naturen. Moder jord fick bli min mamma.

Många växter är starkare än människor. Träden som offrar hela sitt bladverk för att överleva. Jag har lärt mig av dem.

Här sa de att jag behövde maskiner och konstgödsel. Raka gurkor. Jag såg ut över ett hav av brännässlor… och av skulder. Sen vände jag hela marken för hand.

Så en dag ringer telefonen. Banken ville ha tillbaka sina pengar. Annars skulle de ta allting ifrån mig. Men allt jag hade var ju fröna som jag planterat i blåleran. När jag såg det första krokiga livet resa sig ur jorden, började jag nästan gråta. Men bara nästan.

Idag blommar hundratals smaker på min gård. Och på några av Sveriges finaste restauranger.

Sutip Austad, Odlare från Spekeröd

Se alla våra goda historier