The time is aa 16:18:14

Alkoholfri öl

Stark trend

Alkoholfri öl har dem senaste åren ökat stadigt i popularitet på den svenska marknaden. En av anledningarna till detta är att utvecklingen av smaken har förbättrats markant de senaste åren. Utvecklingen har gjort att dagens alkoholfria öl kan ha samma fyllighet och smak som en alkoholhaltig öl. För att en öl ska få klassas alkoholfritt får ölen innehålla max 0,5% alkohol. Det kan alltså finnas spår av alkohol i alkoholfri öl men mängden är knapp.

Hur gör man alkoholfri öl?

Ja, hur gör man alkoholfri öl egentligen? Alkoholfri öl kan tillverkas på främst två olika sätt: 

Det ena sättet är att brygga ölet på ett klassiskt sätt. När ölet är färdigbryggt tar man bort alkoholen med hjälp av membran eller vakuumdestilering. Vid membran används en teknik där man filtrerar ölet på mikroskopisk nivå. Vid vakuumdestillering kokas ölet under låg temperatur. Detta gör att alkoholen försvinner från ölet men smakerna är densamma. Det läggs därmed minst lika mycket tid på att brygga en alkoholfri öl som en öl med alkohol. 

Det andra sättet att brygga en alkoholfri öl på är att göra den alkoholfri redan från början. Detta gör man med hjälp av en så kallad ”stopp-fermentering” som innebär att man kyler ner vörten när den jäst till 0,5%. Jästen tas därmed bort från ölet vilket gör att processen stannar.

Är alkoholfri öl nyttigare?

En alkoholfri öl innehåller ungefär 40% mindre kalorier än en alkoholhaltig öl eftersom det är alkoholen i en klassisk öl som gör att den har mer kalorier. Däremot tillsätts vanligtvis socker vid bryggning av en alkoholfri öl för att stärka smaken av ölet. Därför kan glukosnivån i vissa fall vara något högre i en alkoholfri öl. Som nämnt tidigare får en alkoholfri öl inte innehålla mer än 0,5% alkohol. Med detta bör även alkoholfri öl konsumeras med måtta eftersom det kan innehålla en låg andel alkohol.