The time is aa 10:04:32

Härvarande: Det händer när vi delar stunder och historier tillsammans

 

Tillsammans med neuropsykolog Gabriella Svanberg fortsätter vi att titta närmare på vad som händer när vi förstärker upplevelsen av stunderna vi spenderar tillsammans. I det här avsnittet berättar Gabriella mer om innebörden att dela historier med varandra – och inspirerar till att skapa nya minnen.

Vilken betydelse  har historier för oss människor?

”Historier sprider befintlig kunskap och skapar broar kulturellt. Historier har använts som medel för underhållning, utbildning och kulturellt bevarande. De kan också användas som en metod för att lära sig etik, värderingar, kulturella normer och både olikheter och likheter. Historier är ett av våra mest betydelsefulla verktyg för att överföra kunskap i sociala sammanhang och berättelser ett pedagogiskt verktyg eftersom lyssnarna blir engagerade, och därför minns”.

Vad händer när vi delar historier i stunder tillsammans genom att vara mer härvarande?

”Som engagerad lyssnare minns du faktiskt bättre; en engagerad lyssnare kan föreställa sig nya perspektiv och ta in förändrade och empatiska upplevelser. Att lyssna till en berättelse kan skapa varaktiga kontakter, främja innovativ problemlösning och en gemensam förståelse. När vi är härvarande i stunder tillsammans kan en berättare och åhörare hitta gemensamma nämnare och bygga stärkta relationer tillsammans.”

Många använder mobilen för att kolla fakta, påverkar det historieberättandet?

”Ja, faktiskt. För att citera den kända författaren Mark Twain, ”låt aldrig fakta komma i vägen för en bra historia”. Att använda teknik för att kolla upp fakta är ok men kom ihåg, få ting är mer fascinerande än en minnesvärd historia. Historieberättandet finns i alla tidsepoker och kulturer, från den första lägerelden har vi suttit och berättat historier för varandra, utan att behöva kolla upp alla detaljer. Forskare har till och med konstaterat att du kommer ihåg fakta som lindats in i en god historia mycket bättre!”

Fakta Härvarande:

”Härvarande” är en webbserie som har tagits fram tillsammans med neuropsykolog Gabriella Svanberg, i form av videos och artiklar som kommer finnas tillgänglig i sociala medier och här på hemsidan Engodhistoria.se  Det är betydelsefullt för människor att samlas tillsammans och stärkas av gemenskap och vi fördjupar därför begreppet härvarande, som bygger på att just stärka det viktigaste som finns; stunder vi spenderar tillsammans med vänner och njuter av mat och dryck, delar historier och skapar nya minnen.

Med hjälp av Gabriella Svanberg vill vi inspirera till att samlas, stanna upp och verkligen vara i stunden – att vara härvarande, vilket kan göra upplevelser bättre och, godare.

Fakta Gabriella Svanberg:

Gabriella Svanberg har arbetat som psykolog sedan 20 år med bred erfarenhet från att jobba med privatpersoner, par, chefer, team och organisationer. Hon tog psykologexamen år 2000 vid Uppsala universitet och jobbade första 10 åren inom psykiatri (sluten- och öppenvård), på ungdomshem (LVU) och missbrukshem (LVM). 2005 specialiserade hon sig inom neuropsykologi, sambandet mellan hjärnan, vår kemi och hur vi fungerar i vardagen och driver idag egen verksamhet.

Gabriella Svanberg samarbetar med olika professioner och jobbar med all form av beteendeförändring, alltifrån beteendeförändring hos enskilda individer till nudging som handlar om att ge en liten knuff åt rätt håll på storskalig nivå. Hon skräddarsyr även koncept för att skapa förutsättningar för hållbarhet och håller bland annat föreläsningar samt skriver krönikor och texter inom området.