The time is aa 14:16:22

Det osvenska huset

För några år sedan skulle jag måla om mitt hus. På samma sätt som jag brukar leta inspiration från naturen till min konst, sökte jag efter en naturlig färgkombination till min fasad. Och precis som en himmel går i olika toner, lät jag fasaden gå från en mörkare gul färg till en ljusare.

En vårmorgon, nästan två år senare, tittade jag ut genom fönstret på mitt nymålade hus och möttes av en grupp kommunpolitiker och journalister. Min fasad hade tydligen rört upp känslor. Den beskrevs som ‘osvensk’, och jag skulle bli tvungen att måla om.

Dagarna därpå blev mitt hus en debatt landet runt. Protesterna mot ommålningen var många – men ingenting förändrade politikernas beslut.

Mitt i allt fick jag ett oväntat samtal. Det var en fastighetsentreprenör som ville erbjuda sin juridiska expertis, helt utan kostnad. Mannen skrev ihop ett 26 sidor långt överklagande och efter ett halvår stod det klart – huset skulle inte behöva målas om.

Tänk att mitt kändaste konstverk någonsin skulle bli mitt osvenska hus.”

Bernth Uhno, Bildkonstnär från Skänninge

Se alla våra goda historier