The time is aa 13:58:35

Europas femte bästa järnvägskrog

Min hyresvärd ville slänga ut mig, riva stället och hyra ut lokalen till en av de stora cafékedjorna. Så fan heller. Över min döda kropp, sa jag.

När man nått botten finns det bara en väg. Och jag har nått botten flera gånger, så jag vet ju hur det ser ut där nere.

Jag fick behålla kontraktet till slut, mot att de höjde hyran med 50%. Men jag började jobba här som 12-åring, så mig kommer de aldrig bli av med.

Sedan 1935 har vi kört med svensk husmanskost. Mycket smör och grädde. Jag kan inte så mycket om vin och sånt. Men en av mina stamgäster åt här 20 000 gånger. Så något rätt måste jag väl göra.

På 32 år har jag varit ledig 17 veckor. Jag brukar skicka vykort här från restaurangen och skriva att ‘jag är på semester och att det är god mat och trevliga människor, men dåligt väder.’

 

Jag har blivit erbjuden svarta pengar, blivit mordhotad och så satte de eld på kiosken när de inte fick köpa den. Förra sommaren var det nära att vi fick slå igen, för tredje gången. Så en dag kommer en gäst fram till mig med ett reportage. The Guardian har skrivit en artikel om Europas bästa järnvägsrestauranger. Och jag var nummer fem. Då började jag gråta. Och det brukar jag bara göra när Djurgården vinner SM-guld.”

Berit Wahlgren, Östra Station Järnvägsrestaurangen, Stockholm

Se alla våra goda historier