The time is aa 16:13:06

Härvarande under julen

 

Julen står för dörren och för många möjligheten att samlas tillsammans till god mat och dryck. Neuropsykolog Gabriella Svanberg berättar om hur vi kan stärka upplevelsen ännu mer för att skapa nya minnen tillsammans i juletider.

Under december, fram till jul och nyår, kan det kännas stressigt och bli många intryck, hur hanterar vi det på ett bra sätt?

”Jag tänker att vi ska se på alla intryck och allt runt omkring oss som att vi matar vår hjärna; det kan vara med syn- och doftintryck, smakupplevelser, ljud och inte minst, just mat. Precis som du kan välja vad du vill äta på julbordet kan du också välja vad du vill mata din hjärna med. Det vill säga, vad i din tillvaro du vill ge tid och fokus – härvaro. Kom ihåg, du behöver inte mata din hjärna med allt!”

Det är ju vanligt att vi spenderar tid med mobil, surfplattor, dator och tv under julen, funkar det?

”Det kan naturligtvis vara helt ok i kortare perioder men glöm inte att skapa förutsättningar för en härvarande jul och våga lägga undan distraherande moment. Om vi lägger ner mobilen runt exempelvis ett matbord blir vi mer engagerade. En engagerad lyssnare kan föreställa sig nya perspektiv och ta in förändrade och empatiska upplevelser. Ge mat, dryck och din omgivning ditt fulla fokus, oavsett om det är en partner, vän, gammelmormor, kollega eller till och med ditt husdjur”.

Vad är det bästa med att vara mer härvarande under julen?

”Att du blir mer härvarande i stunderna tillsammans ger dig tid att lyssna och berätta och att skapa nya minnen – minnen för livet. Dela historier med varandra under en högtid när det är många intryck över lag och missa inte det fantastiska med att ta in all mat- och dryckesupplevelse, omgivningen och att tillåta dig själv att njuta av att vara härvarande till jul!”

Inspiration till ett härvarande julfirande:

  • Var selektiv med vad du vill ge tid, plats och fokus till under jul – härvaro!
  • Bli mer härvarande – upplev dofterna och smakerna av julen ännu mer!
  • Skapa förutsättningar för en härvarande jul och lägg undan distraktionsmoment.
  • Låt minnet få arbeta, ta dig tid att lyssna och berätta i stunderna tillsammans – var härvarande!

Fakta Härvarande:

”Härvarande” är en webbserie som har tagits fram tillsammans med neuropsykolog Gabriella Svanberg, i form av videos och artiklar som kommer finnas tillgänglig i sociala medier och här på hemsidan Engodhistoria.se  Det är betydelsefullt för människor att samlas tillsammans och stärkas av gemenskap och vi fördjupar därför begreppet härvarande, som bygger på att just stärka det viktigaste som finns; stunder vi spenderar tillsammans med vänner och njuter av mat och dryck, delar historier och skapar nya minnen.

Med hjälp av Gabriella Svanberg vill vi inspirera till att samlas, stanna upp och verkligen vara i stunden – att vara härvarande, vilket kan göra upplevelser bättre och, godare.

Fakta Gabriella Svanberg:

Gabriella Svanberg har arbetat som psykolog sedan 20 år med bred erfarenhet från att jobba med privatpersoner, par, chefer, team och organisationer. Hon tog psykologexamen år 2000 vid Uppsala universitet och jobbade första 10 åren inom psykiatri (sluten- och öppenvård), på ungdomshem (LVU) och missbrukshem (LVM). 2005 specialiserade hon sig inom neuropsykologi, sambandet mellan hjärnan, vår kemi och hur vi fungerar i vardagen och driver idag egen verksamhet.

Gabriella Svanberg samarbetar med olika professioner och jobbar med all form av beteendeförändring, alltifrån beteendeförändring hos enskilda individer till nudging som handlar om att ge en liten knuff åt rätt håll på storskalig nivå. Hon skräddarsyr även koncept för att skapa förutsättningar för hållbarhet och håller bland annat föreläsningar samt skriver krönikor och texter inom området.