The time is aa 14:18:15
Kantarell- och lökpaj med flaska

Kantarell- och lökpaj med cheddarost och krondill

Fira kantarellsäsongen med denna utsökta paj som har en delikat smak av dill och en smakrik fyllning med kantareller och lök, kompletterad med krämig cheddar. Den passar dessutom perfekt till kräftskivan. Det enda dilemmat är om ni ska njuta av den före eller efter kräftorna.

Receptet är framtaget av kocken Fredrik Eriksson.

Kantarell- och lökpaj med cheddarost och krondill - 4 portioner

Ingredienser:
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten
  • 1 st ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 krm stött dillfrö
Så här gör du:
  1. Skär smöret i kuber och blanda med mjöl, ägg, vatten, salt och dillfrön. Knåda till jämn deg. Låt vila i kylen 30 min.

  2. Kavla sedan ut degen med lite mjöl. Skär bort några degremsor till garnering på toppen.

  3. Lägg degen i en form och förgrädda den i ugn på 180°C i 10 min.

  4. Ta ut formen och låt den svalna.

Pajfyllning

Ingredienser:
  • 1 liter kantareller
  • 1 st lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kruka gräslök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl riven cheddarost
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl grädde
  • 1 st ägg
Så här gör du:
  1. Dela kantarellerna. Hacka lök och gräslök och skiva vitlöken.

  2. Stek kantarellerna med löken. Tillsätt vitlök när lök och svamp mjuknat, dra bort från värmen.

  3. Blanda ner ost, grädde och senap, salt och vitpeppar, gräslöken och fyll formen med fyllningen.

  4. Lägg på degremsorna, pensla med ägget och grädda vidare på 180°C cirka 30 min så att degen är gyllenbrun och fyllning är lagom krämig.

  5. Låt svalna något innan servering.