The time is aa 11:10:29

Så blir du mer härvarande

Vår nya serie ”Härvarande” handlar om att stärka något av det viktigaste som finns, stunderna vi spenderar med vänner och njuter av mat och dryck, delar historier och skapar nya minnen. Tillsammans med neuropsykolog Gabriella Svanberg vill vi inspirera dig till att stanna upp och verkligen vara i stunden – helt enkelt vara härvarande och skapa bättre och godare upplevelser. Första avsnittet handlar om hur vi kan stärka vår smak- och doftupplevelse när vi är mer härvarande.

Du pratar ibland om att hjärnan är ”plastisk”, vad menar du med det?

Hjärnan är ”plastisk”, det vill säga formbar vilket innebär att vi faktiskt kan träna vårt fokus. Precis som resten av kroppen kan bli mer vig av att göra vissa övningar träna på ett visst sätt kan också vår hjärna och vårt fokus tränas. Man brukar säga att ”happiness is a skill”, det vill säga att du kan träna på att bli härvarande i de sammahang du vill vara härvarande i och hitta de tankebanor som gynnar dig. Precis som med all träning behöver du ta dig tid, och ha tålamod, men det går definitivt att träna hjärnan!

Varför brukar man säga att allting går på ”autopilot”?

Det är individuellt såklart, men inte sällan har vi människor en autopilot som gör att vi rör oss på stigar som känns bekanta och blir mer och mer ”nedtrampade”. Ibland behöver vi stanna upp och fundera på vad som går på autopilot och om vi inte gillar det, skapa en ny stig. Det är såklart inte alltid så enkelt som det låter, vi behöver börja från början men tänk att du går på ett fält där ingen gått förut, förr eller senare, om du går tillräckligt ofta, har du skapat en ny stig. Och då blir det din nya autopilot. Om du går på autopilot som du inte gillar, våga ta steget ut på fältet och hitta din väg.

Monkeybrain, eller aphjärna, vad innebär det?

Monkeybrain, eller aphjärna, är ett uttryck för vår uppmärksamhet som används i Asien. Man tänker sig att vår uppmärksamhet är som en liten apa, som hoppra från gren till gren. Ibland är den i dåtid, och ältar något, andra gånger i framtiden. I samhället idag är det lätt att tappa kontakten med nuet, aporna bara hoppar och skuttar fram och tillbaka, vilket gör oss trötta och vi får ingen tid att stänga av, ladda batterierna och vara härvarande. Det är utmanande att hela tiden vara ”någon annanstans” i sinnet och fördelen med att vara här och nu är att vi mycket starkare kan använda våra sinnen och uppleva allt från smak och doft till relationer och historier som berättas för oss. Det är defintivt något många av oss kan förstärka. Därför vill jag skicka med en liten övning, som förhoppningsvis bidrar till att du tar kontroll över ”dina apor” genom att helt enkelt checka in i nuet.

Gabriellas övning

  • Nästa gång du ska nudda din telefon, av någon anledning, tänk då på hur du andas.
  • Tänk på hur ditt hjärta slår.
  • Tänk på om din kropp är spänd.

Om du märker att din andning är ytlig, hjärtat slår snabbt, du är spänd och uppstressad eller du inte ens kommer på att göra den här lilla övningen, då håller aporna på och hoppar runt. Ta ett djupt andetag och koncentrera dig på att ”checka in” och ta kontroll över nuet, bli härvarande.

Fakta Härvarande:

”Härvarande” är en webbserie som har tagits fram tillsammans med neuropsykolog Gabriella Svanberg, i form av videos och artiklar som kommer finnas tillgänglig i sociala medier och här på hemsidan Engodhistoria.se  Det är betydelsefullt för människor att samlas tillsammans och stärkas av gemenskap och vi fördjupar därför begreppet härvarande, som bygger på att just stärka det viktigaste som finns; stunder vi spenderar tillsammans med vänner och njuter av mat och dryck, delar historier och skapar nya minnen.

Med hjälp av Gabriella Svanberg vill vi inspirera till att samlas, stanna upp och verkligen vara i stunden – att vara härvarande, vilket kan göra upplevelser bättre och, godare.

Fakta Gabriella Svanberg:

Gabriella Svanberg har arbetat som psykolog sedan 20 år med bred erfarenhet från att jobba med privatpersoner, par, chefer, team och organisationer. Hon tog psykologexamen år 2000 vid Uppsala universitet och jobbade första 10 åren inom psykiatri (sluten- och öppenvård), på ungdomshem (LVU) och missbrukshem (LVM). 2005 specialiserade hon sig inom neuropsykologi, sambandet mellan hjärnan, vår kemi och hur vi fungerar i vardagen och driver idag egen verksamhet.

Gabriella Svanberg samarbetar med olika professioner och jobbar med all form av beteendeförändring, alltifrån beteendeförändring hos enskilda individer till nudging som handlar om att ge en liten knuff åt rätt håll på storskalig nivå. Hon skräddarsyr även koncept för att skapa förutsättningar för hållbarhet och håller bland annat föreläsningar samt skriver krönikor och texter inom området.