The time is aa 15:51:20

Sjuttiofyra små bitar

En dag kommer det in en välklädd herre i hatt med en väderbiten papperskartong. I den ligger 74 tumnagelstora bitar av ett kinesiskt porslinsfat från vad jag gissar är tidigt 300-tal. Mannen frågar om jag kan laga fatet.

Visst kan jag det. Men jag förklarar för honom att det kommer ta tre månader. “Ok”, svarar han. Sen hör jag inget, förrän 11 månader senare. Han kommer förbi verkstaden igen och hämtar upp det lagade fatet. Ett år hinner gå innan jag får besök av samma herre igen. Han plockar fram en katalog från sin attachéväska och lägger på disken. Katalogen är från auktionshuset Christie’s i London och framsidan pryds av fatet jag har lagat. Det ska säljas på höstauktionen. Utropspriset är 865 000. Pund.”

Andrej Bobrowski, A & J Glas- och porslinslagning – Gamla stan, Stockholm

Se alla våra goda historier