The time is aa 15:47:04

Därför framkallas minnen av dofter

Smakupplevelse är en multifaktoriell process och involverar en kombination av kognitiva faktorer. Smaken påverkas nämligen av flera av våra sinnen, som doft. Men hur påverkar doft smaken och varför dras vissa till vissa dofter när det kommer till mat? Och, varför framkallar vissa dofter matminnen? Gabriella Svanberg, neuropsykolog, förklarar.

Varför framkallar vissa dofter matminnen?

Dofter har en stark förmåga att väcka minnen och känslor på grund av den nära kopplingen mellan det limbiska systemet som är involverat i minnesbildning och känslomässiga reaktioner och det olfaktoriska systemet som hanterar vårt luktsinne. När vi upplever en doft kan den aktivera specifika luktreceptorer i näshålan, vilket i sin tur sänder signaler till det limbiska systemet. Några sätt på vilka dofter kan väcka minnen är associationsinlärning; sinnet för doft är starkt förknippat med våra tidigare erfarenheter och minnen. När vi upplever en doft samtidigt som vi upplever något specifikt eller emotionellt laddat, skapas en koppling mellan doften och minnet. Detta kan resultera i att doften i framtiden väcker tillbaka minnet eller de känslor som var förknippade med det ursprungliga tillfället. Anatomisk koppling handlar om att dofter bearbetas i det limbiska systemet, särskilt i strukturer som amygdala och hippocampus, som är involverade i minnesbildning och känslomässiga reaktioner. Denna nära anatomiska koppling mellan lukt och minnescentra bidrar till att förklara varför dofter kan vara så effektiva för att väcka minnen och känslor. Slutligen har vi den emotionella betydelsen, att dofter också har förmågan att framkalla starka emotionella reaktioner. När vi upplever en doft som är kopplad till en tidigare emotionellt laddad händelse, kan det utlösa en känslomässig respons och väcka minnen från den specifika händelsen.

Det låter som att doften är ett kraftfullt sinne?

Absolut och det är viktigt att notera att dofter inte bara väcker minnen utan också kan påverka våra känslor och stämningslägen. Vissa dofter kan vara lugnande, upplyftande eller avslappnande, medan andra kan vara obehagliga eller trigga negativa minnen och reaktioner. Doftens påverkan på vårt minne och våra känslor är individuell och kan variera beroende på våra unika erfarenheter och associationer. Sammanfattningsvis kan dofter väcka minnen på grund av den nära kopplingen mellan det limbiska systemet och det olfaktoriska systemet. Dofter kan associeras med specifika händelser eller känslomässiga tillstånd och utlösa minnesbilder och känslor från dessa tidigare upplevelser. Det är en av anledningarna till att dofter ofta betraktas som mycket kraftfulla i att påverka vårt välbefinnande och våra minnen.

Så, hur påverkar doften smakupplevelsen?

Smak- och luktsinnet är särskilt nära relaterade. Smaklökarna i munnen uppfattar de grundläggande smakerna (söt, sur, salt, besk och umami), medan luktsinnet uppfattar de aromatiska föreningarna som når näshålan under matens tuggning. Både smak och lukt bidrar till den övergripande smakupplevelsen, och det är ofta svårt att skilja dem åt. Vår förmåga att känna smaker och dofter är viktig på flera sätt. Bland annat skyddar det oss från att äta giftiga saker. Vår förmåga att känna smaker och dofter är viktig på flera sätt. Bland annat skyddar det oss från att äta giftiga saker. Smaksinnet ger viktig information om saker som du stoppar i munnen. Informationen leder till medvetna beslut om du ska svälja eller spotta ut det du har i munnen. Smaksinnet är känsligast för besk smak. Det är en viktig funktion eftersom olika gifter ofta smakar beskt. Oftast spottar vi ut sådant som smakar illa. Därmed undviker vi att bli förgiftade. De fem grundsmakerna blandas så att hjärnan kan skilja mellan hundratals olika smaker. Hur du upplever en viss smak beror inte bara på smaklökarna. Även doften påverkar hur du upplever en viss smak. Dofter frigörs när du tuggar sönder maten.

Varför dras vissa till vissa dofter när det kommer till mat?

Hur vi upplever lukter är olika och kan också vara beroende av tidigare upplevelser. En doft kan kännas behaglig eller obehaglig för en person, medan en annan person inte reagerar på doften alls. Luktcellerna finns i näsan Luktcentrum har kontakt med den del av hjärnan som har hand om känsloupplevelser. Därför kan en viss doft ibland påminna dig om en viss känsla.

Forskning har visat att om näshålan blockeras eller om en person har nedsatt luktsinne, kan smakupplevelsen bli försämrad. Till exempel kan mat som vanligtvis uppfattas som god och smakrik smaka tråkig eller sakna smak helt och hållet för någon som lider av förlorat luktsinne.

Fakta Gabriella Svanberg:

Gabriella Svanberg har arbetat som psykolog sedan 20 år med bred erfarenhet från att jobba med privatpersoner, par, chefer, team och organisationer. Hon tog psykologexamen år 2000 vid Uppsala universitet och jobbade första 10 åren inom psykiatri (sluten- och öppenvård), på ungdomshem (LVU) och missbrukshem (LVM). 2005 specialiserade hon sig inom neuropsykologi, sambandet mellan hjärnan, vår kemi och hur vi fungerar i vardagen och driver idag egen verksamhet.

Gabriella Svanberg samarbetar med olika professioner och jobbar med all form av beteendeförändring, alltifrån beteendeförändring hos enskilda individer till nudging som handlar om att ge en liten knuff åt rätt håll på storskalig nivå. Hon skräddarsyr även koncept för att skapa förutsättningar för hållbarhet och håller bland annat föreläsningar samt skriver krönikor och texter inom området.