The time is aa 04:22:50
Wallenbergare

Falsk Wallenbergare med luftigt potatismos, brynt smör, säsongens svamp och kål

Ta vara på svampsäsongen och bjud på smakfull comfort food med en höstinspirerad variant på en svensk klassiker. Denna falska Wallenbergare är gjord på blandfärs och serveras med luftigt mos, krispig kål och smakrik svamp, där det brynta smöret blir kronan på verket.

Krispig kål och svamp - 4 portioner

Ingredienser:
  • 1 påse grönkål
  • 250 g skivad/hyvlad vitkål
  • 400 g säsongens svamp såsom champinjoner, kantareller, ostronskivling etc.
  • salt
  • rapsolja
Så här gör du:
  1. Värm ugnen till 75°C.

  2. Lägg kålen på en ugnsplåt. Ringla över rapsolja och salta lite försiktigt. De är färdiga på ca 20 min när de är krispiga men inte brända - håll koll, de kan gå fort.

  3. Skiva svampen och stek denna i smör med salt och peppar.

Luftigt potatismos - 4 portioner

Ingredienser:
  • 500 g mjölig potatis
  • 1,25 dl mjölk
  • 75 g smör
  • salt
Så här gör du:
  1. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten. Värm upp mjölk och smör i en kastrull. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt. Tillsätt smöret och mjölken och rör ihop till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och svartpeppar. Fortsätt blanda sakta ner grädden medan du rör om.

Falsk Wallenbergare - 4 portioner

Ingredienser:
  • 500 g blandfärs
  • 5 st äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g smör
  • salt
  • panko
Så här gör du:
  1. Fukta dina händer och forma till biffar och vänd sedan biffarna i panko. Stek biffarna på medeltemperatur i några minuter i smör. Innertemperaturen ska ligga på 65°C.

  2. Bryn smöret i en separat kastrull tills den får en kolaaktig nötig doft och fin gyllenbrun färg.

  3. Lägg upp allting på tallriken och toppa med brynt smör.

Brynt smör - 4 portioner

Ingredienser:
  • 200 g smör
  • salt
  • panko
Så här gör du:
  1. Bryn smöret i en separat kastrull tills den får en kolaaktig nötig doft och fin gyllenbrun färg.

  2. Lägg upp allting på tallriken och toppa med brynt smör.

Till servering

Ingredienser:
  • rårörda lingon