The time is aa 20:52:06

Modern “lutfisk”

Vi flörtar lite med några komponenter i en klassisk lutfisk, resultatet blev den här rätten som du borde prova. Du hittar citronpocherad torsk ackompanjerad av brynt smör-sås, knaperstekt bacon och ett potatisstomp med gröna ärtor.

Så här gör du Modern "lutfisk"

Ingredienser:
  • 600 g torsk i 4 bitar
  • Vatten till pochering
  • Saften från 0,5 citron
  • 4 msk salt (till rimningen)
  • 1 msk socker (till rimningen)
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 700 g potatis
  • 4 dl tinade gröna ärtor
  • 100 g smör
  • Saften från 0,5 citron
  • 2 krukor dill, finhackat (spara lite till garnering)
  • Salt
  • 140 g bacon i tärningar
Så här gör du:
  1. Skala och koka potatis till potatisstompet.

  2. Rimma fisken genom att strö rikligt med salt och lite socker på den. Rimningen gör att fisken upplevs som saftigare och mer smakrik. Låt rimma i 15 minuter. Skölj bort salt- och sockerblandningen i kallt vatten.

  3. För brynt smör-såsen smälter du smöret i en kastrull så att det börjar få färg och dofta nötigt. Vispa ner mjölet, låt smör och mjöl få en fin ljusbrun färg.

  4. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. Smaka av med salt och peppar.

  5. Stek det fint tärnade baconet.

  6. Koka upp vattnet och pressa i citron. Lägg fisken i det kokande vattnet och sänk värmen till lägsta. Lägg ett lock över fisken och låt småsjuda tills den är klar, ca 8 minuter. Använder du dig av en termometer så ska du sikta på en kärntemperatur på 48-50 grader. Ta upp fisken med en hålslev och täck med folie för varmhållning.

  7. Ånga av potatisen när den är klar och krossa den med en stomp tillsammans med gröna ärtor, dill, smör och citron. Smaka av med salt.

  8. Servera fisken med potatis, sås, bacon och garnera med färsk dill. Avnjut med en källarsval Eriksberg Hovmästarlager Alkoholfri.