The time is aa 18:09:20
Rårakor med chevre-kräm

Rårakor med chèvrekräm och inlagda grönsaker

En krispig råraka är gott med mycket, här har vi krönt den med en chèvrekräm och inlagda grönsaker. Det här är en modern, vegetarisk variant av den klassiska rårakan som serveras med löjrom.

Tips: Variera smakupplevelsen och lägg in de grönsaker som är i säsong.

Rårakor - 4 portioner

Ingredienser:
  • 1,6 kg potatis
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • smör eller olja till stekning
Så här gör du:
  1. Skala potatisen och riv den grovt på ett rivjärn.

  2. Lägg den rivna potatisen i en bunke och tillsätt salt och svartpeppar. Blanda väl.

  3. Pressa ur överflödig vätska ur den rivna potatisen med hjälp av en potatispress.

  4. Värm upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt smör eller olja. Forma potatisblandningen i pannan med hjälp av en stekspade till 4 stora rårakor.

  5. Stek rårakorna på varje sida i cirka 10-15 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga.

  6. Servera rårakorna direkt med fyllningen, se följande instruktioner.

Chèvrekräm - 4 portioner

Ingredienser:
  • 300 g chèvre, kanterna borttagna
  • 300 g creme fraiche
  • salt
  • peppar
Så här gör du:
  1. Blanda chèvre och creme fraiche i en skål tills det är väl blandat.

  2. Tillsätt den finhackade gräslöken och blanda väl.

  3. Smaka av krämen med salt och peppar efter smak.

  4. När krämen har den smak och konsistens som du vill ha, täck skålen med plastfolie och ställ den i kylen i minst en timme för att smakerna ska mogna och utvecklas.

Inlagda grönsaker - 4 portioner

Ingredienser:
  • 2 st polkabetor, skalade och skivade
  • 1 knippe morötter, skalade och skivade
  • 1 st rödlök, skalad och skivad
  • 1 st röd paprika, skalad och skivad
  • 1 st gul paprika, skalad och skivad
  • 2 dl ättiksprit (12%)
  • 3 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 1 msk salt
Så här gör du:
  1. Blanda ättiksprit, socker, vatten och salt i en kastrull och låt det koka upp på medelhög värme.

  2. Låt lagen sjuda i 5 minuter tills sockret har lösts upp, låt lagen svalna.

  3. Lägg alla grönsaker i en stor glasburk eller fördela dem på mindre burkar.

  4. Häll lagen över grönsakerna och se till att alla grönsaker är täckta av lagen. Låt burken svalna till rumstemperatur.

  5. Förvara burken i kylen i minst 24 timmar innan servering. Inlagda grönsaker håller sig i kylen i upp till en månad.