The time is aa 09:34:04
Yakiniku

Salviastekt fläskfilé, jordärtskockskräm och picklad jordärtskocka med brynt smör- och ölvinägrett

Söker du en ny spännande twist till lördagens fläskfilémiddag? Då måste du prova att göra vår brynt smör- och ölvinägrett som görs på Eriksberg Original 0,0%. Till detta kommer smaker av salvia, västerbottensost och jordärtskocka – både som kräm och picklad – som tillsammans garanterar en riktigt god historia.

Receptet är framtaget av kocken Mattias Larsson.

Salviastekt fläskfilé - 4 portioner

Ingredienser:
  • 1 st fläskfilé (ca 750 g)
  • 2-3 st salviakvistar (ca 15 blad)
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 150°C.

  2. Putsa fläskfilén, salta och peppra den. Bryn fläskfilén i olivolja runt om i ca 5 minuter till fin brynt färg.

  3. Ugnsbaka fläskfilén ca 10 minuter tills kärntemperaturen är 62°C.

  4. Låt den vila ett par minuter efter du tagit ut den från ugnen så går kärntemperaturen upp till ca 65°C.

  5. Skär upp den före servering.

Råpicklad jordärtskocka (förbereds gärna dagen före)

Ingredienser:
  • 1 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 100 g jordärtskocka
  • salt
Så här gör du:
  1. Koka upp ättika, socker och vatten med en nypa salt. Kyl ner lagen.

  2. Tvätta och hyvla jordärtskockan supertunt.

  3. Lägg ner jordärtskockan i den kalla lagen och låt marinera i minst 30 minuter.

  4. Häll av lagen före servering.

Jordärtskockskräm

Ingredienser:
  • 275 g jordärtskocka
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 3/4 dl mjölk
  • salt
Så här gör du:
  1. Skala jordärtskockorna till krämen och skär de i mindre bitar.

  2. Lägg de i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk.

  3. Koka upp och låt de koka i ca 30 minuter tills de är sönderkokta.

  4. Mixa slätt och smaka av med salt.

Grillpotatisar

Ingredienser:
  • 600 g fast potatis
  • 1-2 msk timjanblad
  • salt
  • svartpeppar
  • strösocker
  • smör (kylskåpskallt)
Så här gör du:
  1. Värm ugnen till 225°C.

  2. Tvätta potatisarna och dela de på mitten. Lägg de med snittytan uppåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper under.

  3. Skär ett rutmönster, ca 1 centimeter ner i potatisen. Strö över salt, svartpeppar, strösocker och timjanblad.

  4. Hyvla med hjälp av en osthyvel några skivor kylskåpskallt smör över potatisarna.

  5. Ugnsbaka ca 35 minuter tills de är genommjuka och har en fint karamelliserad yta.

Brynt smör- och ölvinägrett

Ingredienser:
  • 1/2 dl Eriksberg Original Alkoholfri
  • 100 g smör
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt
Så här gör du:
  1. Häll ölen i en kastrull och koka ner den tills ca 1 msk återstår.

  2. Lägg smöret i en kastrull och koka det under omrörning tills det är ljusbrunt och doftar nötigt.

  3. Häll då ner balsamvinägern och den nerkokta ölen.

Till servering

Ingredienser:
  • 50 g Västerbottensost
Så här gör du:
  1. Lägg upp fläskfilén, jordärtskockskrämen och potatisen. Häll över den varma vinägretten, toppa med picklad jordärtskocka och riv över osten.

  2. Tips: När potatis och fläskfilé är färdiga så kan du sätta ugnen på 65°C och varmhålla i upp till en timme utan att de tappar i kvalitet. Krämen och pickels kan du göra en eller t.o.m. ett par dagar tidigare om du önskar.