The time is aa 10:30:41

Välkommen till Tosterups slott

I detta historiska slott i hjärtat av Österlen bor våra vänner Catherine och Jan Ehrensvärd som levererar kornmalten till Eriksbergs öl.

Om du åker cirka 12 km nordöst om Ystad ser du strax ett fantastiskt slott torna upp sig över kornfälten. Likt en god historia börjar med goda möten, så börjar även vårt öl med goda råvaror.

På Tosterup marker har man odlat i generationer och långsiktigheten avspeglar sig i ett starkt fokus på kvalitet, biologisk mångfald och hållbarhet. Ett plöjningsfritt jordbruk, blommande åkerkanter och solceller som täcker gårdens behov är viktiga exempel på detta. Men resan började för länge sedan.

På en sten daterad 900 – 1 000 år e.Kr. står det att Toste den skarpe brukade jorden och man anser då att det var han som namngav platsen. Men det dröjer till mitten på 1400-talet då Tosterups slott börjar byggas. Sen dess har slottet präglats av historiska händelser och intressanta ägare. Holländska grevinnor, världsberömda astronomer, konstnärer har kommit och gått, och lämnat ett mycket välbevarat slott efter sig.

700 hektar, så stort är det landskap som spänner ut sig kring Tosterup, med bland annat äppelodlingar och gyllene raps. Under våren växer här också kornet som sedan skördas och lagras. Efter en process som kallas mältning blir kornet till malt, som ger Eriksberg sin goda smak.

Om du skulle dricka din Eriksberg till en god Toast Skagen så kan du kanske känna att smakerna gifter sig särskilt väl. Tosterup odlar nämligen inte bara korn utan även vete till svenska bagerier!

För en riktigt god historia kan vi tipsa om att Tosterup erbjuder guidade visningar där man kan få höra om slottets historia samt pröva några av gårdens produkter.