The time is aa 10:22:03

Toast Skagen

Här är en lyxig Toast Skagen som så klart serveras med smörstekt bröd. Styr själv så du får rätt balans för krämighet och syra.

Så här gör du Toast Skagen

Ingredienser:
  • 300 g handskalade räkor (med skal cirka 750 g)
  • 0,5 rödlök
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 bit pepparrot
  • 4 msk creme fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 1 st citron
  • 200 g surdegsbröd
  • 25 g smör
  • 40 g löjrom
Så här gör du:
  1. Skala räkorna. För lyxigare känsla behåller du räkorna hela.

  2. Hacka rödlöken fint. Gör samma med färsk dill, glöm inte att spara några kvistar till garnering.

  3. Ta fram en skål och addera majonnäs, creme fraiche, hackad rödlök, hackad färsk dill och pressad citron. Riv ner pepparrot och bland ordentligt. Smaka av röran så den är perfekt för dig, justera syra med mer citron.

  4. Skär bort kanter på brödskivorna, dela i trianglar och stek frasiga i smör.

  5. För servering börjar du med en brödtriangel, lägger på Skagenröran, en brödtriangel till, en kvist färsk dill och en citronklyfta. Avsluta med en klick löjrom.

Fakta om Toast Skagen

Toast Skagen är en klassisk svensk förrätt som är älskad av många. Rätten består av en läcker mix av handskalade räkor, majonnäs, crème fraîche och hackad dill som serveras på en bit rostat bröd. Toast Skagen har blivit en populär rätt på restaurangmenyer runt om i landet och har också gjort sitt avtryck i utlandet.

Historien bakom Toast Skagen

Toast Skagen har en intressant historia som sträcker sig tillbaka till 1950-talet. Rätten sägs ha uppfanns av den legendariska svenske kocken Tore Wretman, som var känd för att introducera svenska folket till det franska köket. Wretman sägs ha inspirerats av en resa till Skagen i Danmark där han smakade på en rätt som liknade Toast Skagen. Tillbaka i Sverige experimenterade han med olika ingredienser tills han hittade den perfekta blandningen av räkor, majonnäs och dill som nu är känd som Toast Skagen.

Vad innehåller Toast Skagen?

Toast Skagen är en förrätt som består av en läcker blandning av exempelvis handskalade räkor, majonnäs, crème fraîche, hackad dill och citronsaft som serveras på en bit rostat bröd. Rätten är enkel att tillaga men kräver färska räkor och god majonnäs för att bli bra.