The time is aa 09:53:51

Biff Rydberg med senapskräm

Ibland är man riktigt sugen på en lyxig klassiker, då kan Biff Rydberg passa perfekt. Potatis, oxfilé och lök i samspel med senapskräm och äggula.

Så här gör du Biff Rydberg

Ingredienser:
  • 500 g oxfilé (eller rostas som är en väldigt mör bit på rostbiffen)
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar
  • Malen svartpeppar
  • 4 stora potatisar (ca 800 g)
  • 2 tsk rapsolja
  • 2 stora gula lökar (ca 200 g)
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 2 tsk svensk senap
  • 4 ägg
  • Finklippt persilja
Så här gör du:
  1. Skala potatisen och tärna till 2x2 cm bitar. Skölj potatisen i kallt vatten för att bli av med stärkelsen.

  2. Häll av vattnet och bryn potatisen i en blandning av smör och olja. När du fått bra stekyta, sänker du värmen och steker potatisen långsamt färdig. Potatisen ska bli mjuk i mitten och krispig på ytan.

  3. Under tiden potatisen steker kan du blanda senapskrämen. Vispa grädden till fast skum och rör ner senapen. Lägg upp krämen i 4 små serveringsskålar.

  4. Knäck äggen försiktigt och skira äggulan från vitan och lägg upp i små serveringskålar.

  5. I en tom stekpanna, bryn löken i smör. Sänk värmen och låt löken steka mjuk och gyllenbrun.

  6. Sista matlagningsmomentet är köttet. Hetta upp en panna ordentligt och bryn köttbitarna i smör i omgångar i het panna. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och stek köttet någon minut. Det ska vara lätt rosa i mitten.

  7. Lägg upp köttet på den ena halvan av tallriken och potatisen på den andra. Ställ äggulan i sin skål i mitten, skålen med senapskrämen intill, och strö över persiljan.

  8. Tips: Spara äggvitorna till maräng.