The time is aa 12:28:24

Höstig pytt med svamp, linser, ägg, picklad rödkål och senapsgrädde

Samla säsongens läckerheter såsom svamp, kål och linser för en värmande och vegetarisk höstpytt. Serveras med stekt ägg, luftig senapsgrädde och picklad rödkål, som med fördel kan förberedas redan dagen före.

Receptet är framtaget av kocken Mattias Larsson.

Höstig pytt - 4 portioner

Ingredienser:
  • 600 g potatis
  • 300 g rotselleri (ca 200 g skalad)
  • 300 g morot (ca 250 g skalad)
  • 200 g kokta linser
  • 400 g svamp
  • 4 st ägg
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar
  • tabasco
Så här gör du:
  1. Tvätta potatisen ordentligt. Skär bort skalet från rotsellerin och skala moroten.

  2. Skär rotsakerna i ca 1 centimeters tärningar. Ansa svampen och skär den i önskad storlek.

  3. Stek potatisen på medelhög temperatur i rikligt med olja ca 5 minuter. Tillsätt rotsellerin och moroten och stek vidare i ca 5 minuter. Tips: Om du inte har en stor stekpanna så stek potatisen och rotfrukterna i omgångar.

  4. Tillsätt linserna och stek vidare i 2 minuter.

  5. Smaka av pytten med salt, svartpeppar och några droppar tabasco.

  6. Stek svampen i olja till fin brynt färg och smaka av med salt och svartpeppar.

  7. Stek ägget i olja och salta.

  8. Lägg upp pytten på 4 tallrikar. Toppa med svampen och ägget och servera med rödkålen och senapskrämen.

Picklad rödkål

Ingredienser:
  • 1 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 250 g rödkål
  • salt
Så här gör du:
  1. Koka upp ättika, socker och vatten med en nypa salt.

  2. Kyl ner lagen tills den är kylskåpskall.

  3. Hyvla eller skiva rödkålen tunt. Lägg ner i den kalla lagen och blanda runt den ordentligt.

  4. Låt rödkålen marinera i minst 30 minuter. Häll av lagen före servering.

Senapsgrädde

Ingredienser:
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 msk florsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
Så här gör du:
  1. Blanda dijonsenap, florsocker och en nypa salt i en bunke.

  2. Blanda ner grädden och vispa till en luftig kräm.