The time is aa 11:56:11

Så påverkas smaken om du äter med händerna eller med bestick

Att äta med händerna, med tyngre bestick eller känna oss fram – hur påverkar det taktila vår smakupplevelse, och hur viktigt är det? Gabriella Svanberg, neuropsykolog, förklarar här närmre hur smakupplevelse är en multifaktoriell process som involverar en kombination av kognitiva faktorer, däribland känseln.

Inom mat och dryck arbetar man ofta med det taktila, varför är det viktigt för smakupplevelsen?

Textur och konsistens är två viktiga aspekter av känsel som kan påverka vår smakupplevelse. Studier har visat att mat med olika texturer och konsistenser kan uppfattas olika i munnen och påverka hur vi upplever smaken. Till exempel kan en maträtt med en krämig textur anses vara mer tillfredsställande och rik på smak än en maträtt med en torr och krispig textur, trots att smakkomponenterna är desamma. Kombinationen av smak och känslan av textur kan skapa en mer komplett och njutbar upplevelse.

Gäller det även känslan av temperaturer?

Ja, temperaturen på mat och dryck kan också påverka vår smakupplevelse. Kalla och varma temperaturer kan förändra smakperceptionen. Till exempel kan en varm soppa uppfattas som mer aromatisk och smakrik än samma soppa serverad kall. Kyla kan dämpa smaker och göra att maten upplevs som mindre smakrik. Dessutom kan temperaturförändringar påverka sinnena i munnen och därmed förändra vår smakupplevelse.

Spelar det någon roll för smakupplevelsen om vi till exempel äter med händerna?

Utöver textur och temperatur kan även taktila erfarenheter påverka smakupplevelsen. Hur vi hanterar maten och hur den känns i vår mun kan påverka vår upplevelse av smaken. Till exempel kan en maträtt som vi äter med händerna, är svår att äta eller som kräver mer ansträngning för att tugga och svälja upplevas som mindre smakrik eller mindre tillfredsställande. Sammanfattningsvis visar forskningen att känseln, inklusive textur, temperatur och taktila erfarenheter, kan påverka vår smakupplevelse genom att förändra vår uppfattning om smak, arom och tillfredsställelse. Kombinationen av smak och känsel kan skapa en mer komplett och berikande kulinarisk upplevelse

Du har sagt att även tyngden på servisen kan spela roll för vår smakupplevelse?

Ja faktiskt, när besticken ser tunga ut vill folk betala mer för maten. Det ser dyrare ut. Bestick kan vara gjorda i olika material och ytbehandlingar som alla påverkar maten. Vissa restauranger lägger inte pengar på besticken med det spelar in. Det vill säga människor väljer då dyrare mat och uppskattar maten mer med tunga glas, tunga tallrikar, tunga bestick. Olika typer av bestick och tallrikar påverkar mer än vi tror!

Fakta Gabriella Svanberg:

Gabriella Svanberg har arbetat som psykolog sedan 20 år med bred erfarenhet från att jobba med privatpersoner, par, chefer, team och organisationer. Hon tog psykologexamen år 2000 vid Uppsala universitet och jobbade första 10 åren inom psykiatri (sluten- och öppenvård), på ungdomshem (LVU) och missbrukshem (LVM). 2005 specialiserade hon sig inom neuropsykologi, sambandet mellan hjärnan, vår kemi och hur vi fungerar i vardagen och driver idag egen verksamhet.

Gabriella Svanberg samarbetar med olika professioner och jobbar med all form av beteendeförändring, alltifrån beteendeförändring hos enskilda individer till nudging som handlar om att ge en liten knuff åt rätt håll på storskalig nivå. Hon skräddarsyr även koncept för att skapa förutsättningar för hållbarhet och håller bland annat föreläsningar samt skriver krönikor och texter inom området.