The time is aa 00:16:18
Svampmacka

Lyxsvampmacka

Unna dig lite mer smak på både tallrik och i glaset. Med ett elegant recept på svampmacka tar vi tillvara på höstens svampplock. I denna variant har vi använt kantareller men det här receptet går lika bra att använda för annan svamp.

Receptet är framtaget av kocken Fredrik Eriksson.

Lyxsvampmacka - 4 portioner

Ingredienser:
  • 1 st knipplök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl kantareller eller blandad höstsvamp
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 st tomater
  • 1 knippe dill
  • 1,5 dl grädde
  • 50 g riven cheddarost eller västerbottensost
  • 1 msk grov dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 skivor surdegsbröd
  • bladsallat
Så här gör du:
  1. Skär löken i klyftor och strimla den gröna delen. Skiva även vitlöken.

  2. Stek kantareller, lök och vitlök i olivolja och smör ca 5 minuter så att det blir lagom krispigt.

  3. Skär bort kärnhuset på tomaterna och tärna dem fint.

  4. Tillsätt grädde, ost och senap till kantarellerna. Salta, vitpeppra och låt koka ihop innan du smakar av.

  5. Rosta brödet i en brödrost eller i ugnen.

  6. Fördela kantarellerfyllningen på smörgåsarna. Toppa med tomaterna och dill. Servera med lite sallad till.