De härligt mjuka Vreta gulärterna möter det brynta smöret och tillsammans bildar de en smakrik och krämig bas för det bakade ägget. En rätt som är både enkel och full av smak.
Recept framtaget av Jimmi Eriksson.
VISSTE DU ATT…
Vreta gulärt är små, beigegula ärtor med intensiv ärtig smak. Den är unik genom att i direkt nedstigande led vara släkt från äldre svenska lantsorter. Vreta försvann från de svenska åkrarna i konkurrensen av andra högavkastande och lättodlade sorter. Det är öländska ärtodlare som håller ärtan levande.
Koka ärtorna mjuka och sila av, häll tillbaka i kastrull tillsammans med 2 dl brynt smör och hackad schalottenlök.
Löskoka äggen. Har du en cirkulator hemma så ställ in den på 65° och baka äggen i 50-60 minuer.
Riv kålrot på grova sidan av rivjärnet.
Koka upp ättika, socker, vatten och lägg i kålroten och låt koka en minut. Pressa i en citron och låt svalna i lagen.
Rosta panko på 150° i ugn tills gyllene. Blanda sedan i sesamfrön, riven citron-zest och brynt smör så det blir lite fuktigt men inte blött. Smaka av med salt.
Lägg kålroten i botten av tallriken. Lägg på ägget och toppa med krispig panko-blandning och avsluta med varma ärtor.