The time is aa 01:02:54

Smörgåstårta med lax och avokado

Smörgåstårta med lax och ett härligt grönt täcke av avokado och gröna ärtor. Ja, du hör hur gott det låter.

Den här smörgåstårtan är en modern variant av den klassiska som brukar ha mejeribaserade röror som fyllning. Det här ger en helt laktosfri varinat.

Tips: Det går att byta ut den varmrökta laxen till varmrökt makrill eller böckling.

Så här gör du Smörgåstårta med lax och avokado

Ingredienser:
  • 12 skivor formbröd
  • 1 st avokado (till grönt täcke)
  • 1 st avokado (till garnering)
  • 5 st små tomater
  • 350 g varmrökt lax (spara 50 g till garnering)
  • 2 msk majonnäs
  • 4 st kokta ägg
  • 0,5 st rödlök (finhackad)
  • 1 msk pepparrot (finriven)
  • 1 msk grovkornig senap
  • 150 g gröna ärtor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 st citron (saften)
Så här gör du:
  1. Mosa laxen med en gaffel och blanda med majonnäs.

  2. Skala och hacka de kokta äggen. Riv ner pepparrot. Blanda med hackad rödlök och senap.

  3. Nu kan du börja bygga smörgåstårtan. Ta 3 skivor bröd per portion smörgåstårta, skär bort kanterna om du vill.

  4. Bred ut laxfyllning på understa skivan. Lägg ett lager bröd ovanpå. Bred ut äggfyllningen. Och lägg på det sista brödet överst och tryck ihop lite. Täck över mackorna och ställ in i kylen, det här steget kan du göra dagen före servering om du vill planera lite.

  5. Innan servering kärnar du ur avokado och gröper ur fruktköttet. Mixa avokado med ärtor tills du har en slät puré. Smaka av med salt och citronsaft, den ska bli rätt syrlig för att balansera ut det feta i fyllningen.

  6. Skär tomater i små klyftor. Kärna ur garnerings-avokadon och skär i tunna skivor. Bred ut den gröna purén på smörgåstårtbitarna. Garnera med lax, hackad rödlök, avokado och tomat. Toppa med lite färsk dill om du har hemma.