The time is aa 19:01:27

Julkola med öl

Hur uppgraderar vi julens gräddkola? Frågar du oss så är öl som smaksättare en vinnande kombination som du måste prova.

Så här gör du Julkola med öl

Ingredienser:
  • 80 g smör
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk havssalt
  • 1 krm kakao
  • ¼ apelsins rivna skal
  • 0,5 dl bryggkaffe
  • 5 dl Eriksberg Hovmästarlager Alkoholfri
  • 170 g glykossirap
  • 250 g strösocker
  • 0,5 dl kakaobitar
Så här gör du:
  1. Häll ölen i en panna och reducera vätskan till ca 25 %. Ställ åt sidan.

  2. Värm upp grädde, smör, salt, kakao, kaffe och apelsinzest på låg värme i en vanlig kastrull.

  3. Samtidigt gör du en karamellsmet av socker och glykossirap i en större tjockbottnad kastrull. Koka upp till ca 170°C, färgen ska vara ljust bärnstensfärgad.

  4. Ta av kastrullen med karamellen och blanda försiktigt ned både gräddblandningen och den reducerade ölen. Sätt tillbaka kastrullen på mellanvärme och koka upp till ca 123°C.

  5. Gör gärna ett kulprov för att avgöra när kolan är klar. Ta lite av kolan på en sked och droppa i ett glad med kallt vatten. Ta upp kolan från glaset, forma till en kul och se om den har den konsistensen du är ute efter.

  6. Häll upp kolan i en form med bakplåtspapper. Strö över små kakaobitar som garnering. Låt svalna 4-5 timmar i rumstemperatur. Skär upp i lämpliga bitar och slå in i bakplåtspapper. Förvaras torrt och svalt.