The time is aa 10:02:53
Ölsemla

Ölsemla

Vill du få semlan till nya höjder? Prova vår ölsemla, där fyllningen fått smak av alkoholfri öl som adderar smkalager till den populära fastlagsbakelsen. Självklart får du också recept på en bra semmelbulle.

Semla, även kallad fastlagsbakelse, fettisdagsbulle eller hetvägg, men serveras då med varm mjök, är ett en klassik bakelse av ljust vetebröd med fyllning av mandelmassa och grädde. 

Ölsemla - 10-14 semlor

Ingredienser:
  • SEMMELBULLE
  • Fördeg:
  • 125 g Eriksberg Original 0,0%
  • 125 g mjölk
  • 25 g färsk jäst
  • 250 g vetemjöl
  • DEG
  • 1 sats fördeg - blandas i föregående steg
  • 250 g vetemjöl
  • 4 g salt
  • 6 g kardemumma
  • 100 g smör
  • 100 g socker
  • 1 ägg till pensling
Så här gör du:
  1. Börja med bullarna genom att blanda fördeg till slät smet. Låt jäsa 1 timme, ska bubbla ordentligt.

  2. Mortla kardemumman, skiva smöret och blanda i degblandare cirka 10 minuter. Nu ska den jäsa igen.

  3. Dela degen i jämnstora bitar. Rundriv till fina bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper för jäsning. Låt bullarna jäsa tills de dubblat i storlek, låt det ta tid.

  4. En stund innan bullarna jäst färdigt sätter du ugnen på någonstans mellan 225 grader (200 grader varmluft).

  5. Pensla med vispat ägg och skjutsa in bullarna i ugnen. Sätt en klocka på 8 minuter. När bullarna ser färdiga ut ovanpå, ta då en titt på bullens undersida. Har de lite lagom färg tar du ut bullarna.

Fyllning med öl - 10-14 semlor

Ingredienser:
  • 200 g mandel
  • 2 dl Eriksberg Original 0,0%
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1,5 dl florsocker
  • Grädde Vispad till servering
Så här gör du:
  1. Koka upp öl och reducera bort ca en tredjedel för att koncentrera maltigheten i ölet.

  2. Mixa mandlarna till ett pulver i en hushållsasistent.

  3. Mixa sedan mandelpulvret med sockret.

  4. Häll på öl och mixa till en kräm, här styr du konsistensen på mandelkrämen/massan till önskad konsistens och hur du vill ha den på din semla med mängden vätska som används. Du kan göra fyllningen dagen före servering om du vill och den håller några dagar i kylen.

  5. Till servering vispar du grädde, skär upp lock och fyller semlorna.