The time is aa 08:43:55
Musselsoppa

Örtig musselsoppa med rotfrukter och öl

Upptäck denna svenska variant av moules marinères. Låt dina smaklökar förföras när musslorna möter färska örter, säsongens rotfrukter och smakrik öl från Eriksberg. För en fulländad upplevelse, servera med rostade brödstänger att doppa i soppan.

Örtig musselsoppa med rotfrukter och öl - 4 portioner

Ingredienser:
  • 1000 kg blåmusslor
  • 2 st rivna vitlöksklyftor
  • 1 st finhackad gul lök
  • 0,5 liter Eriksberg Original 0,0%
  • örter såsom persilja, körvel, dragon
  • olivolja
  • 5 dl av musselbuljongen
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • 100 g morot
  • 100 g palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • salt
  • 1 krm malen vitpeppar
Så här gör du:
  1. Skrubba musslorna ordentligt och skägga dom, låt ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dom. Lyft upp musslorna i ett durkslag och låt de rinna av.

  2. Värm en kastrull till högsta temperatur med olivolja i.

  3. Lägg ner, lök, vitlök, lite örter som dragon och musslor och låt det fräsa i 30 sek. Häll sedan på ölen och salt och lägg på ett lock. Koka musslorna ca 3-5 minuter, tills dom öppnar sig.

  4. Ta bort kastrullen från plattan och ta ur musslorna med en hålslev.

  5. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan så du får en slät buljong utan bitar.. Skala och hacka små tärningar av rotfrukterna.

  6. Koka upp musselbuljong tillsammans med grädden och koka i ca 5 minuter. Mixa sedan ner smöret med en mixerstav och lägg tillbakamusslorna igen tillsammans med rotfrukterna.

  7. Låt sjuda ett par minuter och lägg upp på fina tallrikar.

  8. Toppa med färsk persilja. Servera musselsoppan med ett gott bröd som surdeg eller liknande.