Den rökiga makrillen möter den krispiga potatisen och tillsammans bildar de en fantastisk bas för den friska och syrliga smaken av picklade senapskorn. Som kronan på verket, ger vårprimören ramslök en extra dimension av smak och doft.
Recept framtaget av Jimmi Eriksson.
Visste du att Ramslök:
Koka upp vatten, ättika och socker. Häll sedan i senapsfröna och låt koka i 5 minuter, dra av och låt svalna i lagen.
Koka potatisen mjuk i saltat vatten, gaffla/stompa potatisen med 50 g smör och smaka av med salt och strimlad ramslök.
Skär den rökta makrillen i munsbitar.
Skiva rädisorna tunt på mandolin och lägg i kallt vatten.
Skala och hacka schalottenlök, skiva gräslök. Sila av senapsfröna från ättikslagen och blanda tillsammans med gräslöken och schalottenlök.
Lägg ut den gafflade potatisen i botten på tallriken fortsätt sedan att fördela ut makrillen och sedan rädisorna.
Värm på resten av smöret så det bryns lätt, häll i senapsfrö blandningen och värm snabbt och fördela över rätten.
FAKTA RAMSLÖK: Den har en stark smak som påminner om vitlök, men till skillnad från vitlöken är det de gröna bladen som används. Kan plockas på olika platser i Sverige under våren, säljs också i en del butiker.