The time is aa 06:39:32

Vitlöksbakade palsternackor med brynt svamp och linser

Förvandla vanliga säsongsbetonade ingredienser till denna höstiga och smakrika maträtt. Basen består av vitlöksbakade palsternackor med brynt svamp och linser, där persiljemajonnäs och syrliga lingon.

Receptet är framtaget av kocken Mattias Larsson.

Vitlöksbakade palsternackor - 4 portioner

Ingredienser:
  • 8 st palsternackor á ca 75 g
  • 1-2 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt
Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 200°C.

  2. Skala palsternackorna och lägg i en ugnsfast form. Riv vitlök och blanda med lite olivolja.

  3. Blanda palsternackor med vitlöksolja och lite salt. Ugnsbaka i ca 25 minuter tills de är al dente och har en fin rostad färg.

Brynt svamp med linser

Ingredienser:
  • 400 g svamp
  • 250 g kokta röda linser
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
Så här gör du:
  1. Ansa svampen och skär den i önskad storlek.

  2. Stek svampen i olja till fin brynt färg.

  3. Tillsätt linserna och stek vidare i 2 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Persiljemajonnäs

Ingredienser:
  • 2 tsk pressad äppelcidervinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 st äggulor
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 dl rapsolja
  • salt
Så här gör du:
  1. Lägg äggulor, vinäger, dijonsenap, persilja och en nypa salt i en matberedare och starta den.

  2. Tillsätt oljan långsamt till en fin majonnäs.

Till servering

Ingredienser:
  • 250 g frysta lingon (alt. 5 dl färska)
  • 0,5-1 dl socker
Så här gör du:
  1. Gör rårörda lingon: Blanda ned sockret i lingonen. Blanda runt ett par gånger till lingonen är tinade.

  2. Lägg upp palsternackorna med den brynta svampen och linserna. Servera med rårörda lingon och persiljemajonnäsen.