Finns det något godare än äppelpaj med vaniljsås? Vi har använt öl i fyllningen och resultatet blev en ännu godare och kryddigare äppelpaj.
Börja med fyllningen. Koka upp alla ingredienser och sen låter du det sjuda tills äpplena börjar bli mjuka. Se bara till så det inte blir äppelmos.
Under tiden ölfyllningen sjuder blandar du smuldegen. Mixa alla ingredienser i en skål, gör det för hand eller i en matberedare.
Smöra en ugnsform.
Lägg i äppelfyllningen i ugnsformen. Vätskan som blir över kan du spara till exempelvis äta med glass eller göra en enkel äppelsorbet i frysen.
Toppa med smuldegen.
Baka av i ugnen på 200° varmluft eller 225° konventionell ugnsvärme. Du kan ställa in pajen i en kall ugn om du vill. Gräddningstid är cirka 30 minuter, men varierar beroende på hur effektiv din ugn är.
Servera gärna med hemgjord vaniljsås.