The time is aa 22:48:21

Vörtbröd med alkoholfri öl

Vörtbröd är viktigt för att få till julens alla goda mackor med allt från rödbetssallad och köttbullar till skinkmackan med senap och gräddkokt grönkål.

Så här gör du Vörtbröd med öl

Ingredienser:
  • 33 cl Eriksberg Hovmästarlager Alkoholfri
  • 25 g jäst
  • 2/3 dl mörk sirap
  • 5 dl (300 g) vetemjöl
  • 5 dl (300 g) rågsikt
  • 25 g smör, mjukt
  • 0,5 dl russin (valfritt)
  • 0,5 msk salt
  • 1 sats vörtkryddmix
Så här gör du:
  1. Häll öl i en kastrull och värm till degvätskan blir ljummen (ca 37 °C).

  2. Tillsätt ljummen öl, sirap och vörtkryddmixen. Blanda till en jämn smet och tillsätt vetemjöl, rågsikt, smör och eventuellt russin.

  3. Arbeta degen i ca 5 minuter med maskin eller 8 minuter för hand. Om degen blir för kladdig, tillsätter du mer mjöl.

  4. Låt degen jäsa i cirka 45 minuter på en dragfri plats.

  5. Forma degen till en limpa och lägg i en brödform. Låt jäsa till nästan dubbel storlek i ca 40 minuter.

  6. Grädda i 175 °C i 40-50 minuter till limpan är gyllenbrun, beroende på ugn och storlek på brödet.

  7. Det bästa sättet att veta om ett bröd är genomgräddat och klart är genom en att mäta innertemperaturen på brödet och brödet är helt klart när innertemperaturen är 98°C.

Vörtkryddmix

Ingredienser:
  • 1 tsk pomeransskal (malen)
  • 1 tsk kryddnejlika (malen)
  • 2 tsk ingefära (malen)
  • 0,5 tsk kardemumma (malen)
Så här gör du:
  1. Mortla eller kvarna ingredienserna och blanda till en egen kryddblandning.