The time is aa 15:47:24

Kronärtskocka med späda morötter och spritärtor

En god historia signerad Henrik Norström och Gastronomi Sverige.

Så här gör du kronärtskocka med späda morötter och spritärtor

Ingredienser:
  • 4 st kronärtskockor
  • 4 st morötter
  • 2 dl spritärtor, uttagna ur skidan
  • 4 dl vitt vin
  • 2 st hackade vitlöksklyftor
  • 1 l vatten/grönsaksbuljong
  • 50-100 g smör
  • Timjan, citronjuice och salt
Så här gör du:
  1. Fräs lök och vitlök i en kastrull utan att de tar färg.

  2. Slå på vin och låt det koka upp.

  3. Häll på buljong, smaka av med salt och citronjuice.

  4. Lägg i några kvistar timjan, koka upp och ställ åt sidan.

  5. Bryt av stjälken på skockan för att få med alla ”trådar”. Skär försiktigt av bladen inkl. bladen runt botten.

  6. Lägg skockorna i lagen och koka försiktigt under bakpapper i ca 15 min tills de är mjuka. Känn efter med potatissticka. Låt sedan bottnarna svalna i lagen.

  7. Skala morötterna, koka dem klara i saltat vatten med lite kärna kvar. Kyl av i isvatten.

  8. När skockorna kallnat, rensa bort bladrester och ”skägget” från bottnarna, men skala inte av dem.

  9. Vid servering: Skär bottnarna i 4 delar (kvartar) vardera. Dela morötterna i mindre bitar. Koka ärtorna ca 1 min i saltat vatten. Tag ca 4 dl av vätskan från skockorna, koka upp, mixa i rumstempererat smör och smaka av med salt och peppar. Sjud upp grönsakerna i vätskan och fördela i skålar.