I vårt samarbete med Fotografiska har vi tagit fram ett hållbart smörrebröd. Så här njuter du av Fotografiska recept hemma.
Lägg en skiva falsk anklever på en skiva rågbröd. Pensla ytan med rökt rapsolja.
Toppa med picklad svamp och lök samt äppelkompott.
Avsluta med krasse och pepparrot. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Koka upp ättika, socker och vatten med skivad lök, lagerblad och peppar. Lägg i svampen och låt marinera över natten.
Tärna äpple grovt, blanda med socker och citronsaft. Lägg i kastrull med lock och svetta på medelvärme tills äpplena mjuknar. Rör till kompott och kyl sedan kompotten.
DAG 1: Skölj kidneybönorna noga. Svetta löken mjuk i lite olja utan att den tar färg. Slå på vin och cognac. Låt koka ihop och repa i örter. Slå marinad över bönorna och lägg i en påse. Sug ut luften och låt marinera över natten.
DAG 2: Sila av bönorna och koka upp marinaden. Låt reducera en aning och lägg sedan i bönor och lök igen. Mixa i en höghastighetsblender tillsammans med ägg, portvin och cognac. Montera med smält smör ca. 70 cl. Sila och slå upp i smörad brödform. Baka i vattenbad i ugn i 115 grader till en innertemperatur på 71 grader. Tag ut ur ugnen och låt stå i 30–40 min. ställ sedan i kyl. Låt den falska anklevern stå ett par timmar för att bli kall och sätta sig. Stjälp upp och skär i snygga skivor vid servering.
Häll upp olja i ett bläck. Hetta upp spån i en stekpanna till rökutveckling. Stäng med lock.
Ställ i ugn tillsammans med rökpanna. Lyft locket och stäng ugnen. Låt röka i minst 40 min. Förvara kylt.