Finns det något bättre än en äkta äppelpaj gjord på svenska höstäpplen? I detta recept kompletteras den nygräddade äppelpajen med krämig smetana som mixats med dulce de leche.
Värm ugnen till 200°C.
Blanda alla torra ingredienser och tärna smöret. Addera smöret till de torra ingredienserna och nyp ihop med fingrarna.Tillsätt lite vatten i taget för att se så de blir rätt konsistens. Plasta in degen i plastfolie och låt vila i kylen, minst en timme.
Kärna ur äpplena och skär i skivor. Stek äpplena i smöret tillsammans med kryddorna och sockret i en stekpanna ett par minuter. Pudra över majsstärkelse och lite salt över äpplena och låt sjuda ett par minuter. Lägg upp de stekta äpplena i en ugnsform.
Ta ut pajdegen ur kylen och kavla den, antingen kan man lägga den som ett lock över äpplena eller göra dekorativa mönster med degen. Låt vila i kylen igen ca 20 min. Grädda den sedan i ugnen 20-30 min (eller tills gyllenbrun).
Lägg, smetanan och dulce de lechen i en bunke. Vispa tills den är luftig och med krämig konsistens. Servera kolasmetanan med den varma pajen.