The time is aa 17:58:25
Apple pie

Äppelpaj med vispad kolasmetana

Finns det något bättre än en äkta äppelpaj gjord på svenska höstäpplen? I detta recept kompletteras den nygräddade äppelpajen med krämig smetana som mixats med dulce de leche.

Pajdeg - 4 portioner

Ingredienser:
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 krm salt
  • 275 g kallt smör
  • 1-2 msk kallt vatten
Så här gör du:
  1. Värm ugnen till 200°C.

  2. Blanda alla torra ingredienser och tärna smöret. Addera smöret till de torra ingredienserna och nyp ihop med fingrarna.Tillsätt lite vatten i taget för att se så de blir rätt konsistens. Plasta in degen i plastfolie och låt vila i kylen, minst en timme.

Fyllning

Ingredienser:
  • 8 st äpplen, gärna Ingrid Marie
  • 60 g smör
  • 2 tsk malen kanel
  • 1-2 tsk kardemumma
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 krm salt
Så här gör du:
  1. Kärna ur äpplena och skär i skivor. Stek äpplena i smöret tillsammans med kryddorna och sockret i en stekpanna ett par minuter. Pudra över majsstärkelse och lite salt över äpplena och låt sjuda ett par minuter. Lägg upp de stekta äpplena i en ugnsform.

  2. Ta ut pajdegen ur kylen och kavla den, antingen kan man lägga den som ett lock över äpplena eller göra dekorativa mönster med degen. Låt vila i kylen igen ca 20 min. Grädda den sedan i ugnen 20-30 min (eller tills gyllenbrun).

Vispad kolasmetana

Ingredienser:
  • 1 dl dulce de leche
  • 4 dl smetana
Så här gör du:
  1. Lägg, smetanan och dulce de lechen i en bunke. Vispa tills den är luftig och med krämig konsistens. Servera kolasmetanan med den varma pajen.