En sydsvensk klassiker lagad tillsammans med Fotografiska.
Lägg brödet i en halvdjup tallrik.
Dela potatisen i grova bitar och lägg i en metallbunke. blanda potatisen med schalottenlök, gräslök, brynt smör, salt och nymald svartpeppar.
Lägg potatisen i mitten av brödet. Klicka på gräddfil, lägg ut matjessillen över potatisen. Strö över lite mer gräslök och skeda på lite mer brynt smör.
Garnera med dill. Vik ihop till en rulle och njut!
Tips att dricka till: Eriksberg Sommar 0,5%
Lös jästen i vattnet. Blanda ihop vetemjöl, vatten, brödsalt och jäst till en deg. Blanda brödmjöl och vatten till en smet och blanda i degen, knåda bara tills brödmjölet gått in i brödet, inte för länge.
Forma till 200 g bollar, lägg i en form, plasta och låt vila i kylen över natten. sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt upp och ner i ugnen.
Kavla ut degen tunt med en kavel och nagga ordentligt. Skjut in tunnbrödet på plåten och grädda tills brödet fått lite färg, inte för länge, då blir det lätt hårt tunnbröd. ta ut brödet och förvara i en handduk tills det är dax för montering av rätten.
Koka potatisen i saltat vatten tillsammans med timjan, schallottenlöksrester, dillkvistar och rapsolja.
TIPS: Potatisvattnet blir som en god buljong som med fördel kan sparas och användas som grundbuljong till t.ex soppor.
Lägg smöret i en kastrull och värm tills det bubblar ordentligt och det vita i smöret börjar karamelliseras i botten och har fått en ljusbrun färg.
Vispa om då och då så att det inte bränner i botten. Häll över smöret i en rostfri bunke och låt svalna.
Smaka upp den avrunna gräddfilen med lite salt. Allra lättast att hälla gräddfil i ett kaffefilter och ställ i kylen i ett dygn.
TIPS: Spara vasslen, himla gott att göra drinkar, glass, baka på eller något annat. Prova dig fram!