The time is aa 20:36:57
Råraka med pulled pork

Råraka med pulled pork, grillade grönsaker och picklad rödlök

Kombinera krispia rårakor med saftigt pulled pork och smakrika grillade grönsaker. Detta recept ger en härlig blandning av tradition och nytänkande precis som modern nordisk matlagning ska vara.

Råraka - 4 portioner

Ingredienser:
  • 1,6 kg potatis
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • Smör eller olja till stekning
Så här gör du:
  1. Skala potatisen och riv den grovt på ett rivjärn.

  2. Pressa ur överflödig vätska ur den rivna potatisen med hjälp av en potatispress.

  3. Lägg den rivna potatisen i en bunke och tillsätt salt och svartpeppar. Blanda väl.

  4. Värm upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt smör eller olja. Forma potatisblandningen i pannan med hjälp av en stekspade till 4 stora rårakor.

  5. Stek rårakorna på varje sida i cirka 10-15 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga.

  6. Servera rårakorna direkt med fyllningen, se följande instruktioner.

Pulled pork

Ingredienser:
  • 1,5-2 kg fläskkarré
  • 2 st chipotlepeppar (blötlagda och finhackade)
  • 3 st vitlöksklyftor (finhackade)
  • 2 msk mörk soja
  • 2 msk honung
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl vatten
Så här gör du:
  1. Blötlögg chipotlepeppar i en timme.

  2. Sätt ugnen på 125°C.

  3. Blanda chipotlepeppar, vitlök, mörk soja, honung, spiskummin, paprikapulver, salt och svartpeppar i en skål. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.

  4. Lägg fläskkarrén i ugnsfast form och gnid in kryddblandningen på alla sidor av köttet.

  5. Häll vatten i botten av formen och täck med aluminiumfolie. Låt fläskkarrén tillagas i ugnen i ca 4-6 timmar eller tills köttet är så mört att det faller isär.

  6. Ta ut fläskkarrén ur ugnen och låt den svalna något innan du drar isär köttet med två gafflar till "pulled pork".

Grillade haricots verts och späda knippmorötter med olivolja

Ingredienser:
  • 500 g haricots verts
  • 500 g späda knippmorötter
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
Så här gör du:
  1. Förbered grillen genom att tända den och låta den bli varm.

  2. Tvätta haricots verts och knippmorötterna noggrant och låt dem torka av.

  3. Skär bort eventuella fula delar på knippmorötterna, men lämna gärna en bit av blasten kvar för en dekorativ touch.

  4. Häll olivolja och salt i en skål och blanda väl.

  5. Tillsätt haricots verts och knippmorötter och rör om tills alla grönsaker är täckta av oljan och saltet.

  6. Lägg de oljade och salta grönsakerna på grillen och låt dem grilla tills de är mjuka och har fått fina grillmärken. Rör om dem ibland så att de grillas jämnt på alla sidor.

  7. När grönsakerna är klara, ta bort dem från grillen och servera dem varma.

Picklad rödlök

Ingredienser:
  • 1 styck stor rödlök, tunt skivad
  • 1 dl ättika (12%)
  • 2 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
Så här gör du:
  1. Skiva rödlöken tunt och lägg den i en glasburk.

  2. I en kastrull, blanda ättika, vatten, socker och salt och koka upp på medelhög värme tills sockret och saltet har lösts upp, låt lagen svalna.

  3. Häll lagen över rödlöken i glasburken.

  4. Förvara den picklade rödlöken i kylskåpet i minst en timme innan servering så att smakerna hinner mogna och utvecklas. Rödlöken kan förvaras i kylskåpet i upp till två veckor.